Minder trillingen tijdens zagen en slijpen door nieuw systeem

Wie langere tijd achter elkaar met een boormachine of een ander elektrisch handgereedschap moet werken, is al gauw blij dat de armen een kleine rustpauze krijgen. De apparaten vibreren namelijk sterk en zijn nogal luidruchtig. Een nieuw anti-trillingssysteem verhindert nagenoeg volledig dat dergelijke gereedschappen onaangenaam trillen.

Onderzoekers van  het Fraunhofer-Institut für Betriebsfestigkeit und Systemzuverlässigkeit (LBF) hebben deze anti-trillingstechnologie samen met industriële partner C.& E. Fein GmbH ontwikkeld.
“We onderzochten het systeem grondig en ontwikkelden het verder, zodat het is te gebruiken op verschillende elektrische handgereedschappen”, aldus Heiko Atzrodt, afdelingshoofd bij het LBF. Dat is precies wat Fein heeft gedaan: zij passen de ontwikkeling van een oscillerend elektrisch gereedschap aan, dus bij een machine, waarbij het gereedschap niet draait maar onder een kleine hoek bijna 19.500 keer per minuut heen-en-weer gaat. Zo’n apparaat kan niet alleen zagen en slijpen, maar ook raspen, polijsten, schaven, snijden, knippen, aanscherpen of vijlen, en dat zelfs op anders ontoegankelijke plaatsen. Een voorbeeld is de oscillerende MultiMaster van C.& E. Fein GmbH die de bewegingen beperkt tot wel 70% en nog maar half zo luidruchtig is als zijn voorganger.

Lees verder op de website van Aandrijftechniek .

Kijk voor de richtlijn trillingen op http://www.arbozone.nl/13171/bijlage-bij-richtlijn-nr-200244eg-richtlijn-trillingen en voor trilllingsgerelateerde beroepsziekten op
http://www.beroepsziekten.nl/beroepsziekten/hand-armvibratiesyndroom-havs