Reparaties onder extreme weersomstandigheden in Volvo Ocean Race

In fabrieken moeten technische apparaten naar behoren functioneren. Hetzelfde geldt voor de het mechanisch systeem op de zeilboot van Team SCA in de Volvo Ocean Race. Om alle apparatuur schoon te houden zorgt hygiënemerk Tork, onderdeel van SCA, voor de beste industriële veeg- en reinigingsproducten aan boord. Team SCA bevindt zich op dit moment in Itajaí, Brazilië. Ze zijn halverwege de zeilrace en weten inmiddels hoe belangrijk onderhoud en reparaties zijn onder extreme weersomstandigheden in de zwaarste zeilrace van de wereld.

In de Volvo Ocean Race is, gek genoeg, de motor het belangrijkste onderdeel van de boot. Deze controleert het hydraulisch systeem dat essentieel is voor de raceprestaties. ‘’Als er iets misgaat in de fabriek verlies je tijd en geld; op een boot verlies je tijd en mijlen. Daarom moeten we de techniek van de boot door en door kennen en gebruikmaken van de beste producten voor het onderhoud. We moeten voorbereid zijn op elke vorm van stress aangaande de mechanica”, zegt Carolijn Brouwer van Team SCA.

Onderhoud en reparaties midden op zee

Net als in de productie-industrie moet het mechanisch systeem van de boot elke minuut van de dag in perfecte conditie zijn. De boot heeft meer dan 200 onderdelen; sommige zijn kleiner dan een vingernagel en voor elk onderdeel wordt er specifiek olie of vet gebruikt. Tijdens de heftige zesde etappe van de race over de Zuidelijke Oceaan, met 6 meter hoge golven,  was het dan ook niet de vraag óf, maar wannéér er iets kapot zou gaan. In deze etappe, toen de boten zo ver op zee zaten dat de dichtstbijzijnde mensen de astronauten van het International Space Station (ISS) waren, was het effectief uitvoeren van onderhoud en kritieke reparaties doorslaggevend voor de uitslag.

Oplossingen voor technische uitdagingen

‘’De technische uitdagingen aan boord lijken veel op de die in de productie-industrie. Als wereldwijde leverancier aan de zware industrie, hebben we onze expertise ingezet om er zeker van te zijn dat de beste industriële producten voor de zwaarste taken aan boord worden gebruikt”, zegt Renée Remijnse, marketing manager Tork Benelux. Tork leverde de Surface Cleaning Wet Wipes, handig voor het reinigen van gemorste olie, en Industrial Cleaning Cloths, zachte en flexibele doeken voor het eenvoudig reinigen van krappe ruimtes en olie en vetten. Dit werd ingezet voor de schoonmaak, het onderhoud en de reparaties in de mechanische en hydraulische ruimtes aan boord.