Swipen in donkere materie – met nieuwe app

Wat is donkere materie eigenlijk? Grote kans dat het antwoord op die vraag – en nog veel meer informatie – te vinden is in de nieuwe app ‘Dark Matter – Behind the Scenes of the Universe’. De app is ontwikkeld door UvA-wetenschapper Gianfranco Bertone, verbonden aan het Onderzoekszwaartepunt Grappa. De Dark Matter-app is verkrijgbaar voor de iPhone en iPad.

De app is een vervolg op het boek ‘Behind the Scenes of the Universe – from the Higgs to Dark Matter’ (Bertone, Oxford University Press, 2013). De tekst van dit boek is uitgebreid met nieuwe visuals, video’s en bruikbare links binnen de kosmologie en astrodeeltjesfysica is.

"In de app wordt verder gekeken dan de beperkte mogelijkheden van gedrukte boeken. Ik wilde wetenschap dichter bij de maatschappij brengen, vooral bij studenten en jonge mensen", vertelt Bertone.

"In samenwerking met professionele app-ontwikkelaars in Londen hebben we daarom een visueel aantrekkelijke interface ontworpen. Het resultaat is een app die lijkt op een computerspel, leest als een populair-wetenschappelijk boek en kan worden gebruikt als toegangspoort naar geselecteerde, kwalitatief hoge wetenschappelijk bronnen op het internet."

De app is gratis verkrijgbaar in de App Store, voor zowel iPhone als iPad. "De app is voor iedereen geschikt. Studenten en jonge lezers leren in de app en van de geselecteerde internetbronnen meer over moderne natuurkunde en kosmologie, en kunnen zich verdiepen in de grote open vragen in de wetenschap. Meer gevorderde lezers leren meer over de laatste ontwikkelingen in het veld, inclusief een beschrijving van de meest recente experimenten en de kansen op toekomstige ontdekkingen."

In de toekomst hoopt Bertone andere wetenschappers te helpen die een soortgelijke app willen ontwikkelen. "We hebben deze app met veel plezier gemaakt, en zijn al bezig met ideeën voor de toekomst. Iedereen die hun onderzoeksproject ook in een app willen omzetten, help ik graag verder."

Download de app

Meer informatie over het boek

Meer informatie over Grappa