Europese magnetenlabs krijgen hoofdkwartier in Brussel (video)

De band tussen de Europese magnetenlaboratoria, waar ook het High Field Magnet Laboratory van de Radboud Universiteit en stichting FOM bij hoort, is nu nog sterker: het European Magnetic Field Laboratory (EMFL) heeft sinds vorige week een gezamenlijk hoofdkwartier in Brussel.

Het European Magnetic Field Laboratory (EMFL) is een samenwerkingsverband tussen vier laboratoria die supersterke magneetvelden produceren. De autonome onderzoeksfaciliteiten in Nijmegen, Dresden, Grenoble en Toulouse werken al jaren samen bij het ontwikkelen, exploiteren en verbeteren van hoge magneetvelden van wereldklasse. Sinds de openingsbijeenkomst op 27 november zijn ze ook wettelijk één entiteit, in de vorm van een ‘Association Internationale Sans But Lucratif (AISBL)’ in Brussel.

European Magnetic Field Laboratory: onderzoek in hoge magneetvelden

Nijmeegse bijdragen

Tijdens de bijeenkomst in Brussel speelden verschillende onderzoekers van het High Field Magnet Laboratory (HFML) van de Radboud Universiteit en stichting FOM een rol. Professor Jan-Kees Maan – EMFL coördinator en oud-directeur van het HFML – gaf de openingslezing, waarna onder anderen HFML-directeur Nigel Hussey een presentatie gaf over de onderzoeksprojecten van het EMFL. De nieuwe EMFL overeenkomst werd officieel ondertekend door onder anderen de collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, Gerard Meijer.

HFML Nijmegen: science in high magnetic fields