Europese verkenner geland op komeet

Voor het eerst is een onbemande verkenner op een komeet geland. De Europese lander Philae kwam woensdag rond 16.30 uur Nederlandse tijd veilig neer op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Bijna een half uur later kreeg de Europese ruimtevaartorganisatiei ESA het verlossende signaal dat alles was gelukt. Bij de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt barstte toen een luid gejuich los.

"Touchdown! Mijn nieuwe adres: 67P!”, liet de ESA weten op het Twitter-account van de lander. De leider van de landing, de Duitser Stephan Ulamec, zei: "We zijn er. Philae praat met ons. Hij zit op het oppervlak en er komen meer gegevens aan. We zijn op de komeet.”

ESA-chef Jean-Jacques Dordain noemde de geslaagde landing "een grote stap voor de menselijke beschaving. Het grootste probleem van succes is dat het er gemakkelijk uitziet. Dit succes komt niet uit de lucht vallen, het komt door hard werken en kennis. We zijn de eersten die dit hebben gedaan en dat zal altijd zo blijven.”

Het Europese project kost ruim 1,3 miljard euro. De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.

De lander, Philae genaamd, was woensdagochtend losgelaten door de sonde Rosetta, die in een baan rond de komeet draait. Na de loskoppeling zakte het apparaat in zeven uur tijd voorzichtig naar het oppervlak van 67P.

De reis naar de komeet begon in 2004. Sindsdien hebben de Rosetta en de Philae ruim 6,5 miljard kilometer afgelegd. Eerder dit jaar kwamen ze in een baan rond de komeet. Ook dat was niet eerder gedaan.

De komeet is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden. Met de missie willen de wetenschappers meer leren over die periode.