Inspectie SZW ontvouwt plannen voor 2015

De aanpak op het gebied van arbeidsomstandigheden blijft in grote lijnen hetzelfde, maar er zullen minder inspecties zijn door minder menskracht, zo valt te concluderen uit het recent gepubliceerde Jaarplan 2015 Inspectie SZW.

‘Net als in voorgaande jaren richt de Inspectie SZW zich in 2015 met voorrang op het aanpakken van ernstige misstanden en notoire overtreders,’ zo meldt het Jaarplan 2015 dat de Inspectie SZW op 15 september publiceerde. Er is speciale aandacht voor bedrijven waar de Inspectie in het recente verleden handhavend heeft opgetreden. Als de zaken nog niet op orde zijn, dan volgt een maatregel zoals een boete of een stillegging.

Minder inspecties

Er zijn geen grote veranderingen in aanpak maar voor de inspecties is wel minder menskracht beschikbaar en het aantal inspecties zal dus afnemen (van 17.500 in 2014 naar 16.000 in 2015).

Een kort overzicht van aanpak in verschillende sectoren (voor het volledige Jaarplan 2015, zie onderaan dit bericht):

 

Bouw

In 2015 controleert de Inspectie de fysieke belasting bij de 15 zwaarste beroepen in de bouw. Daarnaast inspecteert zij gericht op arbeidsveiligheid, arbozorg en gevaarlijke stoffen, illegale tewerkstelling, onderbetaling en arbeidsuitbuiting. De Inspectie bezoekt opdrachtgevers in de bouw om te bepalen of zij de arbozorg op de bouwplaats goed hebben geregeld. Overtreders uit eerdere jaren krijgen een herinspectie.

Hout-, Timmer- en Meubelindustrie

In 2015 rondt de Inspectie dit programma af met de oplevering van twee evaluatierapporten over de interventies in de afgelopen jaren. De Inspectie beziet op basis daarvan of er reden is voor een vervolg van haar inspectieoptreden.

Metaal

Risico’s
Op het gebied van arbeidsomstandigheden ziet de Inspectie vooral risico’s op het gebied van gevaarlijke stoffen, fysieke overbelasting, geluid, onveilige werkplekken en arbozorg. Op het vlak van de arbeids- markt zijn onderbetaling, illegale tewerkstelling en te lange werktijden de voornaamste risico’s.
2015
Vanuit de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek voert de Inspectie (her)inspecties uit bij scheepswer-ven tot 2016. Afhankelijk van de inspectieresultaten uit 2014 verbreedt zij deze inspecties naar andere subsectoren. Ook maakt de Inspectie gebruik van nalevings- en handhavingscommunicatie.
Met betrekking tot arbeidsomstandigheden voert de Inspectie een reeks herinspecties uit op risicovolle bedrijven. Ze ontwikkelt een aparte aanpak voor een geselecteerde groep notoire overtreders. De Inspectie zet strafvorderlijke bevoegdheden gericht in bij de aanpak van notoire overtreders en misstan- den en bij de bestrijding van constructies.
Ook inspecteert ze bedrijfsscholen, waarbij ze zicht richt op gezonder en veiliger leren werken tijdens het beroepsonderwijs van (meestal) jongeren. De Inspectie combineert dit met een onderwijscampagne voor jongeren in de metaalsector.
Op beide facetten – arbeidsmarktproblematiek en arbeidsomstandigheden – ontwikkelt de Inspectie in 2015 een actieprogramma voor de volgende jaren.

Chemie

Risico’s
De Inspectie onderkent vooral risico’s als blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zware ongevallen, fysieke overbelasting, een ongezonde fysische werkomgeving en onveilige werkplekken.
De Inspectie streeft in 2015 en verder naar een verdere integratie en synergie van inspectieactiviteiten in de sector Chemie, op basis van een in 2014 uit te werken ontwikkelstrategie en -traject. Deze herpositio- nering van de totale inspectiezorg binnen de sector Chemie zal zorgen voor verschuivingen in de aanpak van inspecties, herinspecties, nalevingscommunicatie en ketendruk.
2015
Met die kennis blijft de Inspectie in 2015 vooralsnog reguliere inspecties uitvoeren in alle deelsectoren op de risicovolle veiligheids- en gezondheidsaspecten, proces- en systeemaanpakken bekijken en de
Brzo- en ARIE-bedrijven controleren. Handhaving op niet willende bedrijven en notoire overtreders en handhavingscommunicatie is nadrukkelijk aan de orde.

 jaarplan-2015-inspectie-szw.

Het jaarplan 2015 van de Inspectie SZW