Dwingeloo Radiotelescoop onthult 100 exo-planeten

Nobelprijswinnaar, radioastronoom en radio-amateur prof. Joseph Hooton Taylor (voor radio-amateurs beter bekend als K1JT) is eregast bij de heropening van de gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop op 5 april aanstaande. Prof. Taylor leverde als eerste een indirect bewijs voor het bestaan van zwaartekrachtsgolven.

Tijdens de openingsceremonie zal Taylor genodigden en de aanwezige jeugd verrassen door honderd nieuwe ‘aardachtige’ exo-planeten te onthullen. Een exo-planeet is een planeet die om een andere ster dan onze zon draait. Jongeren enthousiast maken voor wetenschap en techniek is een focuspunt van Camras, de stichting die de Dwingeloo telescoop beheert, en bij deze openingsonthulling zal de aanwezige jeugd letterlijk op de voorgrond staan.
 
De eigenaar van de radiotelescoop Astron (het Nederlands instituut voor radioastronomie) heeft het rijksmonument grondig laten restaureren. Nu die renovatie gereed is, kan stichting Camras de radiotelescoop weer gaan gebruiken.
 
De feestelijke heropening op 5 april bestaat uit een programma voor jeugd en genodigden. Voor zo’n zestig kinderen van diverse leeftijden zijn er activiteiten over astronomie en moderne techniek. Onderdeel van het programma is een gesprek met kinderen over wetenschap en techniek. Een ander onderdeel is een muzikale moonbounce. Moonbounce is een techniek waarmee een bericht tegen de maan reflecteert en weer wordt opgevangen door de radiotelescoop. Dit kan zowel met beelden als muziek die daardoor een speciaal karakter krijgen. Twee kunstenaars Daniela De Paulis en Fay Lovsky zullen ieder op hun eigen wijze deze techniek gebruiken en de genodigden verrassen met radiogolven en kunst.
 
Het programma is voor de vrijwilligers van Camras, voor de subsidiegevers, de bedrijven die de restauratie mogelijk maakten en uitvoerden, en voor donateurs van stichting Camras.
 
Na de opening zal de telescoop worden gebruikt door en voor de jeugd, radioamateurs en amateurastronomen.