Uitrollen van 4G netwerk kan zorgen voor storing van televisiebeelden

Je zit net even lekker het Journaal te kijken, gebruikt ondertussen je mobieltje en wat gebeurt er: storing op televisie. ‘Vroeger’, in het analoge tijdperk, kwam dat nogal eens voor, met gekraak en flakkerend beeld. In het digitale tijdperk zijn we daar gelukkig van verlost… of toch niet?

Nu de zogeheten 4G netwerken steeds verder over Nederland worden uitgerold, kunnen er weer storingen in televisiebeelden optreden. Weliswaar per huishouden gemiddeld zo’n zeven keer per jaar, maar toch. De consument kan daar zelf wat aan doen, net als de kabelmaatschappijen, verenigd in NL Kabel. Agentschap Telecom faciliteert.

800-MHz band

De 4G netwerken bieden de mobiele beller en internetter veel meer snelheid dan tot nog toe het geval was. De nieuwe generatie (LTE) mobiele telefoons, de dongels en de basisstations voor het 4G netwerk, maken onder meer gebruik van de zogeheten 800 MHz band. Die band wordt ook bij kabeltelevisie gebruikt. En zo kan het gebeuren dat die twee elkaar in het vaarwater gaan zitten. Uit Europees onderzoek van jaren geleden kwam een storingskans van maar liefst 45 %. Maar in onderzoek van Agentschap Telecom in samenwerking met Universiteit Twente blijkt die kans slechts 0,17 % te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting.