Solar for Syria: licht en stroom voor vluchtelingen

De Stichting Vluchteling, het International Rescue Committee (IRC) en het Nederlandse solar-merk WakaWaka slaan de handen in een voor de actie Solar for Syria. Dit is een wereldwijde campagne om Syrische vluchtelingen te voorzien van licht en stroom op basis van zonne-energie.

Momenteel voltrekt zich in en om Syrië de grootste humanitaire crisis in twintig jaar. Meer dan zeven miljoen mensen, van wie de helft kinderen, zijn hun huizen ontvlucht uit angst voor de burgeroorlog. Basisvoorzieningen als eten, onderdak, medische verzorging, licht en elektriciteit zijn er nauwelijks.

Wanneer de zon onder gaat stopt het leven voor veel vluchtelingen zonder stroom. De WakaWaka solar-lamp annex oplader kan in die situatie hulp bieden. Eén WakaWaka geeft een heel gezin licht in het donker en bovendien kunnen ze er hun telefoon mee opladen, zodat ze contact kunnen onderhouden met de buitenwereld: essentieel voor informatie over veiligheid, eten en dergelijke, maar ook contact met familie en geliefden elders. "Iedereen die ik sprak vertelde mij hoe goed de lampen werken en hoe essentieel ze zijn in hun dagelijks leven." zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Via een ‘Buy One, Give One’ actie en directe donaties heeft Solar for Syria tot doel om zoveel mogelijk WakaWaka’s beschikbaar te maken voor Syriërs in nood. Voor elke verkochte zonnelamp verstrekt de organisatie eenzelfde product aan een Syrisch vluchtelingengezin. Van directe donaties aan Stichting Vluchteling en het IRC zullen zij eveneens WakaWaka’s aankopen en distribueren in de vluchtelingenkampen.

Meer over de campagne plus veel achtergrond informatie over de situatie in Syrië, persoonlijke verhalen van vluchtelingen en foto- en videoverslagen uit de vluchtelingenkampen is te vinden op www.solarforsyria.org