Eline van der Kruk is eerste Nederlandse sportingenieur

Eline van der Kruk is de eerste sportingenieur van Nederland. Op vrijdag 27 september studeerde ze in Delft af binnen de mastertrack-specialisatie Sports Engineering, met haar afstudeerproject ‘Modelling and Measuring 3D movements of a speed skater’. De specialisatie Sports Engineering valt onder de Delftse masteropleiding Mechanical Engineering.

Sports Engineering richt zich op het bestuderen van het menselijk lichaam tijdens sportprestaties. Sporters proberen de grenzen van hun eigen kunnen continu te verleggen. Technische innovaties spelen een belangrijke rol in dit proces. Voor de beste resultaten, hebben topsporters de beste materialen en technieken nodig. Maar hoe win je daadwerkelijk snelheid? Wat is nu eigenlijk goed materiaal en goede technologie? Hoe kun je records breken? De sportingenieurs houden zich met deze vragen bezig.

Schaatstechniek

Eline maakte voor haar afstuderen een driedimensionaal biomechanisch model dat de beweging van een schaatser kan simuleren zodat er meer inzicht kan worden verkregen in de techniek achter de schaatsbeweging. Na haar afstuderen gaat ze als promovendus door met het verbeteren van schaatstechniek. Dit gebeurt bij Technologiestichting STW op het project ‘Feedback voor de optimale schaatsprestatie’.