NWO koppelt wetenschap aan topsectoren

Op verzoek van het kabinet hebben NWO, KNAW, TO2, VSNU, Vereniging Hogescholen, VNO-NCW en MKB Nederland afspraken gemaakt over de samenwerking tussen onderzoekers en bedrijfsleven binnen topsectoronderzoek. De afspraken maken onder andere de verbinding tussen fundamenteel onderzoek en de topsectoren transparanter.

NWO is verantwoordelijk voor het selecteren van de beste onderzoeksprojecten binnen de topsectoren via het NWO-systeem van open competitie, volgens de gebruikelijke kwaliteitsmaatstaven.

Drie pijlers

Samengevat bestaat de bijdrage van NWO voor de topsectoren uit drie pijlers:

  1. Publiek private samenwerking (PPS). Drie varianten, met als variabele onder andere de bijdrage vanuit het bedrijfsleven. Activiteiten komen voort uit gezamenlijke programmering. Een private bijdrage is vereist.
  2. Publiek private programmering (PPP): activiteiten komen voort uit gezamenlijke programmering van onderzoek. Er is geen private bijdrage vereist.
  3. Vrij onderzoek gericht op topsectoren waarbij verschillende NWO-instrumenten zoals vrije competitie en talentprogramma’s kunnen worden ingezet.

Voor elk van de topsectoren komt bij NWO één aanspreekpunt voor onderzoekers, universiteiten en bedrijven.

De expertgroep die spelregels opstelde voor samenwerking binnen de topsectoren omtrent fundamenteel onderzoek was breed samengesteld uit bedrijfsleven, overheid, NWO, universiteiten en HBO.

De NWO-bijdrage aan de topsectoren loopt op tot 275 miljoen euro in 2015. Daarvan is een bedrag oplopend tot om en nabij 100 miljoen euro in 2015 gekoppeld aan PPS in topsectoren. Het jaarlijks totaalbudget van NWO is zo’n 625 miljoen euro.

Continuïteit investering in onderzoek en innovatie

De kenniscoalitie (NWO, KNAW, TO2, VSNU, Vereniging Hogescholen, VNO-NCW en MKB Nederland) steunt met een gezamenlijk statement de nieuwe spelregels en vraagt aandacht van kabinet en Tweede Kamer voor het belang van continuïteit voor het investering in onderzoek en innovatie.