Walter Lewin publiceert zijn colleges als ‘MOOC’

MIT-hoogleraar en TU Delft alumnus Walter Lewin voegt zijn ‘Electricity and Magnetism’ (MIT 8.02x) cursus toe aan edX. EdX is een platform voor online onderwijs, waarmee onder andere MIT en Harvard, sinds 2012 cursussen (MOOC’s) toegankelijk willen maken voor iedereen, waar ook ter wereld, die toegang heeft tot internet. Iedereen kan dellnemen, zonder vooropleiding of ingangstoets.

Steeds meer gerenommeerde universiteiten wereldwijd publiceren hun beste cursussen als ‘Massive Open Online Course’ (MOOC). Er bestaan inmiddels diverse platforms waarop MOOC’s gepubliceerd worden, zoals Udacity, edX en Coursera. Ook de TU Delft zal dit jaar met MOOC’s starten en maakt binnenkort bekend op welk platform die gepubliceerd zullen worden.

Miljoenenpubliek

Via edX, en eerder al door filmpjes op MIT OpenCourseWare, wil professor Lewin zijn unieke manier om te doceren gebruiken om miljoenen ter wereld uit te leggen waarom de lucht blauw is, waarom wolken wit zijn en vele andere vragen die door de natuurkunde beantwoord worden. Lewin ondersteunt de formules die hij doceert met vaak spectaculaire demonstraties, om studenten te laten zien wat de betekenis van formules is. Deze korte video laat de hoogtepunten zien uit de edX collegereeks van Walter Lewin.

College in Delft

In november 2012 was prof. Lewin nog bij de TU Delft, waar hij voor een groep van 1.000 scholieren zijn ‘Regenboog-college’ voor het eerst in het Nederlands gaf. Het was de eerste keer in zo’n 40 jaar dat Lewin college gaf in het Nederlands.

Bekijk hier het gastcollege.

In 2011 gaf hij het college in Delft al in het Engels voor studenten van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie.

Bekijk het college dat Walter Lewin in 2011 gaf aan de TU Delft.

  

Röntgen-astronoom

Professor Lewin (1936) is een vooraanstaand röntgen-astronoom en heeft meer dan veertig jaar gedoceerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 1965 aan de TU Delft in de kernfysica. Direct daarna begon hij aan het MIT bij de onderzoeksgroep röntgenastronomie, een vakgebied waarvan hij een van de pioniers is.