Walter Lewin geeft college aan scholieren

Deze week demonstreerde de de befaamde MIT-hoogleraar Walter Lewin in Delft een aantal experimenten voor ruim 1000 middelbare scholieren. De bijeenkomst was georganiseerd door de studievereniging voor Technische Natuurkunde van de TU Delft. Lewin was zelf als student in Delft (bestuurs-)lid van de vereniging. Lewin en de studenten willen met deze lezing Nederlandse scholieren enthousiasmeren voor de natuurkunde.

Emeritus professor Walter Lewin van MIT maakt de natuurkunde begrijpelijk met spectaculaire demonstraties. Zijn colleges worden op het internet jaarlijks door ongeveer twee miljoen mensen bekeken. Eén van zijn vele bewonderaars is Bill Gates. Vorig jaar was hij in Nederland voor een gastcollege aan de TU Delft en werd hij bij het brede publiek bekend als gast in De Wereld Draait Door. Inmiddels verscheen zijn boek ‘For the love of physics’ vertaald als ‘Gek op Natuurkunde’. 

  

Röntgenastronoom

Professor Lewin (1936) is een vooraanstaand röntgenastronoom en heeft meer dan veertig jaar gedoceerd aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 1965 aan de TU Delft in de kernfysica. Direct daarna begon hij aan het MIT bij de onderzoeksgroep röntgenastronomie, een vakgebied waarvan hij een van de pioniers is. 

.

Trots

"We zijn trots op de komst van onze bekende reünist en vinden het ontzettend leuk om dit evenement voor scholieren te organiseren", vertelt Daan Achterbergh van de studievereniging voor Technische Natuurkunde genaamd Vereniging voor Technische Physica. "Niet zo lang geleden waren we zelf scholier. We laten de volgende generatie graag zien hoe boeiend natuurkunde is. Bovendien merken we dat door de onderwijshervormingen de drempel hoger is geworden om voor een technische studie zoals Technische Natuurkunde te kiezen. Met deze lezing willen ze laten zien dat je best een beetje trots mag zijn wanneer je een studie als Technische Natuurkunde aankunt." 

Bekijk het college dat Walter Lewin in 2011 gaf aan de TU Delft