Vuurvlieg inspiratiebron voor goedkopere led’s

Zuidkoreaanse onderzoekers kopieerden de structuur van het achterlijf van een vuurvliegje om een volgens hen verbeterde en goedkopere led-lens te produceren. Ze hopen dat hun uitvinding zal worden gebruikt in smartphones, tv’s en andere toestellen.

In een artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijven de wetenschappers hoe ze werden geïnspireerd door de vuurvlieg, een heldere en efficiënte natuurlijke lichtbron. "We maakten een nieuwe led-lens door de nanostructuur van de lantaarn van de vuurvlieg te kopiëren", zegt auteur Ki-Hun Jeong, professor op de afdeling ‘bio and brain engineering’ van het Korea Advanced Institute of Science of Technology. Vuurvliegjes geven licht vanuit hun achterlijf om partners en prooi te lokken.

Een standard led bestaat uit een reflecterende ‘cup’ en een lens, met daar tussenin de lichtbron. De lantaarn van de vuurvlieg is op vergelijkbare manier opgebouwd uit een reflecterende laag, een lichtgevende laag en een schubbenlaag – het geribbelde exoskelet van het insect. Die kleine ribbels zorgen voor het hoge rendement bij het doorgeven van het licht.

Door het namaken van de ribbelstructuur van het drielaags achterlijf van de vuurvlieg verkregen Jeong en zij collega’s een vervanging voor een duur onderdeel van de ledlamp. "De verkregen structuur is vergelijkbaar met de conventionele, relatief kostbare  antireflectiecoating in led’s", zegt Jeong.