ERC Advanced Grant voor prof. Bart Jacobs

Prof. Bart Jacobs, hoogleraar beveiliging en correctheid van programmatuur aan de Radboud Universiteit, ontvangt een Advanced Grant van de European Research Council (ERC) voor onderzoek naar kwantumberekeningen, logica en beveiliging. ERC Advanced Grants zijn beurzen van 2,5 miljoen euro per stuk, die individueel worden toegekend, aan de beste onderzoekers in Europa.

Bart Jacobs doet onderzoek naar computerbeveiliging en naar technieken voor betere en veiliger software, zoals die bijvoorbeeld gebruikt wordt in privacygevoelige toepassingen als chipkaarten. Ook doet hij onderzoek naar hulpmiddelen om de veiligheid en correctheid van computerprogramma’s vast te stellen. Kwantumberekingen zijn veelbelovend voor dit vakgebied.

Kwantumtheorie begrijpen

Kwantumberekeningen zijn gebaseerd op de wetten van de kwantummechanica. Ze bieden perspectief op nieuwe, snelle berekeningsmechanismen. Eerste toepassingen verschijnen op het gebied van computerbeveiliging, met name in het kwantumsleuteltransport of quantum key distribution, een betere manier om gegevens te versleutelen en beveiligen (cryptografie), en in het genereren van willekeurige getallen.

Het doel van het ERC-project van Jacobs is om de kwantumtheoretische fenomenen op een wiskundig niveau zodanig te begrijpen en te interpreteren, dat ze geïntegreerd kunnen worden in de modellen, logica´s en formele methoden die informatici gebruiken. Dit moet resulteren in programmalogica´s en modellen die helder en bruikbaar zijn voor informatici, in het bijzonder op het gebied van computerbeveiliging.

Vooruitlopen

Het daadwerkelijk, fysisch realiseren van kwantumberekeningen is een actief (ander) vakgebied, waar bijvoorbeeld de Nobelprijs natuurkunde van 2012 aan toegekend is. Een echte kwantumcomputer bestaat nog niet en is een grote technologische uitdaging. Het ERC-project van Jacobs bereidt de informatica voor op het moment dat zulke computers realiteit zullen zijn.