Robottechnicus Fukushima doet boekje open

Een anonieme werknemer van de Dai-ichi kerncentrale in de Japanse prefectuur Fukushima, heeft tientallen blogberichten geschreven waarin hij zijn ervaringen vertelt. Hij beschrijft de ups en downs van zijn werk als een van de belangrijke robotbedieners in de door de ramp beschadigde centrale.

Zijn blog geeft een exclusieve kijk op het complexe en gevaarlijke werk van de kleine groep technici die de robots in de centrale moeten bedienen. De technici moeten, net als ander personeel aan de ‘frontlinie’ vaak dicht bij gebieden komen met hoge stralingsniveau’s. Dit alles om hun op afstand bedienbare robots in te kunnen zetten om de vier geplaagde reactoren van Fukushima Dai-ichi te stabiliseren en uit te schakelen.

Verwijderd

De blogberichten, die kortgeleden zijn verwijderd, beschrijven trainingsoefeningen van robots, alsmede daadwerkelijke missies in de centrale. De auteur, slechts bekend met zijn initialen S.H., ventileerde via zijn blog ook zijn frustraties over ontoereikende supervisie en onredelijke planningen. Ook stelt hij ter discussie of Tokyo Electric Power Company (Tepco), de eigenaar van de centrale, wel snel genoeg handelde en genoeg materiaal beschikbaar stelde voor de robotteams.

Gevaarlijk

Ondanks de op afstand bestuurbare robots blijkt uit de berichten van S.H. dat werknemers toch regelmatig heel dicht bij beschadigde en hoogst radioactieve reactoren hun werk moesten verrichten. Ook zijn er diverse voorbeelden te lezen van slechte coördinatie en communicatie en tenminste één geval waarin de veiligheid van een werknemer volledig wordt genegeerd.

Vertaling

Hoewel de originele Japanse blogberichten van S.H. inmiddels van het internet zijn verwijderd, heeft technologie-site IEEE Spectrum een complete Engelse vertaling van de berichten op haar site geplaatst. De informatie is vooral van groot belang voor bedrijven die werken aan robottechnologie die ingezet kan worden bij dit soort rampen.

Klik hier voor de Engelse vertaling van S.H.’s blog 

bron: IEEE Spectrum