Opvouwbare container wint Shell innovatieprijs (video)

Met hun opvouwbare container is de Delftse technostarter Holland Container Innovations uitgeroepen tot winnaar van de Shell LiveWire Young Business Award 2009. Bij de prijs voor beste technisch innovatieve ondernemer van Nederland hoort een cheque van 10.000 euro.

Het spin-off bedrijf van de TU Delft heeft een opvouwbare container ontwikkeld die ingeklapt 75 procent minder ruimte in beslag neemt dan een standaard container. Naast kostenbesparingen biedt de opvouwbare container ook milieuvoordelen: 40 procent van de vervoerde containers in Europa is leeg; op zee is dit gemiddeld 20 procent. Met ingeklapte containers is er minder ruimte nodig en dus minder transport. Op het land betekent minder transport bovendien ook minder files.

Realistisch en praktisch

Juryvoorzitter Arthur Eger prees onder meer de duidelijke en heldere presentatie van de jonge Delftse ondernemers en het slimme verdienmodel. "Bovendien richten ze zich op een markt waarin al zo’n 50 jaar nauwelijks tot geen innovaties zijn doorgevoerd. Dit betekent dat het lastig is om deze markt te hervormen en daarin zijn ze bijzonder realistisch en praktisch. Hun plan zit goed in elkaar," aldus Eger.

Ondernemerscentrum

Holland Container Innovations is onderdeel van YES!Delft, het ondernemerscentrum van de TU Delft. Het centrum voorziet technostarters van praktische begeleiding, strategisch advies en een technische infrastructuur voor product- en procesontwikkeling.