Dansen geeft energie

Deze week opent de Sustainable Dance Club WATT in Rotterdam een dansvloer die uit de bewegingen van de dansers energie opwekt ten behoeve van de licht- en geluidsintallatie van de club. De vloer bestaat uit modulen van 65 x 65 cm die met behulp van piëzomaterialen energie opwekken. Embedded elektronica en software zorgen ervoor dat […]

Deze week opent de Sustainable Dance Club WATT in Rotterdam een dansvloer die uit de bewegingen van de dansers energie opwekt ten behoeve van de licht- en geluidsintallatie van de club.

De vloer bestaat uit modulen van 65 x 65 cm die met behulp van piëzomaterialen energie opwekken. Embedded elektronica en software zorgen ervoor dat het geheel in goede banen loopt. De vloer is bedacht en ontwikkeld door Studio Roosegaarde van kunstenaar Daan Roosegaarde die zich bezighoudt met de combinatie van kunst en technologie. De technische assemblage kwam voor rekening van Axis-Stuifmeel.

Expertimenteel poppodium 
Danceclub WATT wil aantonen dat uitgaanscultuur, duurzaamheid en commercie te combineren zijn in een succesvolle onderneming. WATT is koploper in duurzaam ondernemen binnen de branche en blijft innoveren. De eerste Sustainable Dance Club ter wereld zal in de volledige exploitatie op een creatieve en aansprekende wijze aandacht besteden aan duurzaamheid. Duurzaamheid is in een notendop terug te brengen naar drie peilers: People, Planet en Profit. WATT heeft hiervan gemaakt Primeur, Plezier en Probeer het maar eens beter te doen. De club beoogt een aanzienlijke verminderde te realiseren milieubelasting ten opzichte van vergelijkbare clubs, met de volgende besparingen:
• 30% op energie
• 50% op water
• 50% op afval
• 30% op CO2  

WATT gaat flink besparen op het verbruik van energie, water, materiaal en afval. Tot 50% ten opzichte van een niet duurzame club met een gelijk aantal bezoekers.

Trias ecologicas 
Voor het realiseren van de besparingen ten opzichte wordt de “trias ecologicas” methode gebruikt. Dat betekent:
• eerst reduceren van de behoefte
• zoveel mogelijk van deze behoefte duurzaam produceren
• de resterende behoefte zo efficiënt mogelijk inzetten

De Sustainable Dance Floor is een verplaatsbare vloer van circa 30 vierkante meter. De vloer zet de beweging van dansende mensen om in elektriciteit die wordt gebruikt om de vloer op te lichten. Deze energie-opwekkende dansvloer is de eerste dansvloer die echt gebruik maakt van de energie van de dansers. De vloer bestaat uit modules van 65 x 65 cm die een kleine verticale beweging maken van maximaal 1 cm als je er op danst. Deze beweging wordt via geavanceerde mechatronica omgezet in elektrische stroom. Hoe harder je danst, hoe meer power, tot 20 watt. Een goed zichtbare energiemeter motiveert je om het maximum haalbare energielevel te bereiken. Op deze manier wordt je bewust van de relatie tussen je gedrag en de omgeving; dit is de Sustainable Experience.
Deze intelligente vloer maakt gebruik van LED-verlichting en gerecycled materiaal. Iedere danser, afhankelijk van het gewicht en de hoeveelheid energie van de dans, produceert een vermogen van 2 tot 20 watt; dit zal in totaal niet genoeg zijn om heel WATT van energie te voorzien. De energie wordt nu gebruikt om de vloer op een interactieve manier te laten werken. Maar de ontwikkelingen staan niet stil, er wordt een manier gezocht zodat de output van de vloer in de toekomst ook andere systemen van elektriciteit kan voorzien.

Credits Uitwerking basisconcept:
TU Delft industrieel ontwerpen Design and interaction: Studioroosegaarde.net
Technisch concept energieopwekking:
Paulides BV i.s.m. Technische Universiteit Eindhoven en Advanced Electromagnetics BV
Basisconcept elektronica:
Exendis

De Sustainable Dance Club WATT bevindt zich aan de West-Kruiskade 26-28 in Rotterdam.