Actueel

Windpark Hollandse Kust (west) krijgt Ocean Grazer-batterijen en SolarDuck zonnepark

Oranje Wind Power II heeft de vergunning gekregen voor een van de twee windparken in het gebied Hollandse Kust (west). Dat betekent dat ‘side-kicks’ Ocean Grazer en SolarDuck ook de kans krijgen om te laten zien wat ze waard zijn.

Het kabinet had deelnemende partijen uitgedaagd om oplossingen te bedenken om de opgewekte elektriciteit goed te integreren in het Nederlandse energiesysteem. Dit betekent onder andere dat elektriciteit die niet direct nodig is een bestemming krijgt. Oranje Wind Power II heeft diverse plannen hiervoor, waaronder 600 MW elektrolysers (productie groene waterstof) op land, 225 MW aan e-boilers voor stadsverwarming en industriële toepassingen, de batterijen van Ocean Grazer en drijvende zonne-energie op zee.

De Ocean Grazer haalt op het wateroppervlak energie uit de golven, via een systeem van adaptieve boeien, die samen een soort deken vormen. De boeien drijven zuigers aan die een balg op de zeebodem van potentiële energie voorzien. Intern verpompt het systeem water van een lage naar een hoge druk. Het drukverschil zorgt voor energieopslag in het verpompte water. In combinatie met windturbines benut de Ocean Grazer meerdere energiebronnen tegelijk, met opslag ter plekke. Vorig jaar won medeoprichter en technisch directeur Marijn van Rooij de Prins Friso Ingenieursprijs met het concept.

SolarDuck heeft een driehoekig systeem ontworpen dat middels boeien boven de golven drijft. Zo heeft het systeem minder te lijden van de moeilijke omstandigheden op zee. Volgens de makers gaat een unit 30 jaar mee, ook als de golven 5 meter hoog zijn en er af en toe een orkaan voorbij komt.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

21 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

23 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

23 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

24 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago