Windpark Hollandse Kust (west) krijgt Ocean Grazer-batterijen en SolarDuck zonnepark

Oranje Wind Power II heeft de vergunning gekregen voor een van de twee windparken in het gebied Hollandse Kust (west). Dat betekent dat ‘side-kicks’ Ocean Grazer en SolarDuck ook de kans krijgen om te laten zien wat ze waard zijn.

Het kabinet had deelnemende partijen uitgedaagd om oplossingen te bedenken om de opgewekte elektriciteit goed te integreren in het Nederlandse energiesysteem. Dit betekent onder andere dat elektriciteit die niet direct nodig is een bestemming krijgt. Oranje Wind Power II heeft diverse plannen hiervoor, waaronder 600 MW elektrolysers (productie groene waterstof) op land, 225 MW aan e-boilers voor stadsverwarming en industriële toepassingen, de batterijen van Ocean Grazer en drijvende zonne-energie op zee.

De Ocean Grazer haalt op het wateroppervlak energie uit de golven, via een systeem van adaptieve boeien, die samen een soort deken vormen. De boeien drijven zuigers aan die een balg op de zeebodem van potentiële energie voorzien. Intern verpompt het systeem water van een lage naar een hoge druk. Het drukverschil zorgt voor energieopslag in het verpompte water. In combinatie met windturbines benut de Ocean Grazer meerdere energiebronnen tegelijk, met opslag ter plekke. Vorig jaar won medeoprichter en technisch directeur Marijn van Rooij de Prins Friso Ingenieursprijs met het concept.

SolarDuck heeft een driehoekig systeem ontworpen dat middels boeien boven de golven drijft. Zo heeft het systeem minder te lijden van de moeilijke omstandigheden op zee. Volgens de makers gaat een unit 30 jaar mee, ook als de golven 5 meter hoog zijn en er af en toe een orkaan voorbij komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *