Actueel

Print nu je eigen plastic etende open-source robotvis (video)

Een robotvis die microplastics filtert, is tot leven gebracht nadat hij de Natural Robotics Contest won van de universiteit van Surrey (VK). Het open source ontwerp is gratis te downloaden op de wedstrijdwebsite. “Iedereen met een 3D-printer kan er een bezitten.

Zwemmen er straks scholen robotvissen in onze sloten?

Het ontwerp van de robotvis, ontworpen door een student genaamd Eleanor Mackintosh, werd geselecteerd door een internationale jury omdat het een onderdeel zou kunnen zijn van een oplossing om plasticvervuiling in onze waterwegen te minimaliseren. Het is ongeveer zo groot als een zalm en heeft een reeks kieuwen die het water filteren terwijl het zwemt.

De wedstrijd stond open voor iedereen die een idee had voor een bio-geïnspireerde robot, met de belofte dat de winnaar zou worden omgezet in een werkend prototype. Dat is dus nu gebeurd.

Robert Siddall, bedenker van de wedstrijd: “We weten niet waar de overgrote meerderheid van het plastic dat in onze waterwegen wordt gedumpt terechtkomt. We hopen dat deze robo-vis en zijn toekomstige nakomelingen de eerste stappen zijn in de juiste richting om ons te helpen dit probleem van plasticvervuiling te vinden en uiteindelijk te beheersen.”

Berenbots en ruimterovers

De wedstrijd ontving ideeën van over de hele wereld, van bosbeschermende berenrobots tot op krabben geïnspireerde ruimterovers – zelfs een robotachtige zee-egel.

Tags:
Redactie Engineersonline

View Comments

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

18 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

20 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

20 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

21 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

21 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago