Actueel

Paddestoelenhoed geschikt als substraat voor elektronica

De hoedhuid van de gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum) blijkt geschikt als substraat voor elektronica.

Dat hebben onderzoeker van de Johannes Kepler Universiteit (JKU) in Linz (AT) onlangs ontdekt. Ze hebben het nieuwe materiaal MycelioTronics gedoopt en Martin Kaltenbrunner (Department of Soft Matter Physics) denkt dat het een ‘wereldwijde primeur’ is die kan leiden tot duurzamere elektronica.

Het team ontdekte dat de gesteelde lakzwam een zeer gesloten myceliumhuid vormt op zijn hoed om zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere schimmels. Het blijkt dat deze huid gemakkelijk kan worden verwijderd en vervolgens verder kan worden verwerkt. De wetenschappers gebruikten de huid zelfs rechtstreeks; hij hoefde alleen maar te worden gedroogd.

Printplaat

De huid kan gebruikt worden als een flexibele printplaat. Kaltenbrunner: “Alle soorten printplaten zijn gemaakt van composietmaterialen die over het algemeen moeilijk te scheiden, recyclen of afbreken zijn. Deze biologisch afbreekbare paddenstoelhuid is een echt alternatief. Overigens is de schimmelhuid ook verrassend hittebestendig en bestand tegen temperaturen tot 250°C.”

Flexibele elementen

Ook maken de robuuste, flexibele en hittebestendige eigenschappen het materiaal mogelijk geschikt als vervanging voor de polymeren die momenteel worden gebruikt bij het maken van flexibele elektronische componenten. De huid heeft alleen afvalhout nodig om te groeien.

Batterijen

Als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe typen batterijen die voornamelijk uit mycelium bestaan, is dit materiaal interessant omdat het draadloos elektronica kan voeden.

Maartje Henket

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

2 dagen ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago