Paddestoelenhoed geschikt als substraat voor elektronica

De hoedhuid van de gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum) blijkt geschikt als substraat voor elektronica.

Ganoderma lucidum

Dat hebben onderzoeker van de Johannes Kepler Universiteit (JKU) in Linz (AT) onlangs ontdekt. Ze hebben het nieuwe materiaal MycelioTronics gedoopt en Martin Kaltenbrunner (Department of Soft Matter Physics) denkt dat het een ‘wereldwijde primeur’ is die kan leiden tot duurzamere elektronica.

Het team ontdekte dat de gesteelde lakzwam een zeer gesloten myceliumhuid vormt op zijn hoed om zichzelf te beschermen tegen ziekteverwekkers en andere schimmels. Het blijkt dat deze huid gemakkelijk kan worden verwijderd en vervolgens verder kan worden verwerkt. De wetenschappers gebruikten de huid zelfs rechtstreeks; hij hoefde alleen maar te worden gedroogd.

Printplaat

De huid kan gebruikt worden als een flexibele printplaat. Kaltenbrunner: “Alle soorten printplaten zijn gemaakt van composietmaterialen die over het algemeen moeilijk te scheiden, recyclen of afbreken zijn. Deze biologisch afbreekbare paddenstoelhuid is een echt alternatief. Overigens is de schimmelhuid ook verrassend hittebestendig en bestand tegen temperaturen tot 250°C.”

Flexibele elementen

Ook maken de robuuste, flexibele en hittebestendige eigenschappen het materiaal mogelijk geschikt als vervanging voor de polymeren die momenteel worden gebruikt bij het maken van flexibele elektronische componenten. De huid heeft alleen afvalhout nodig om te groeien.

Batterijen

Als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe typen batterijen die voornamelijk uit mycelium bestaan, is dit materiaal interessant omdat het draadloos elektronica kan voeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *