Actueel

China test lasers die drones voor altijd in de lucht houden

Aan de Northwestern Polytechnical University (NPU) in China is een methode ontwikkeld om hoogenergetische laserstralen te gebruiken om drones voor altijd in de lucht te houden, zo meldt The South China Morning Post.

Tags:
Een schematische weergave van de optica-aangedreven drones (ODD) die in gebruik zijn. Beeld: Noordwestelijke Polytechnische Universiteit

Hoewel krachtige lasersystemen vaker worden geassocieerd met anti-dronetechnologieën, hebben professor Li Xuelong en collega’s van NPU een methode bedacht die het tegenovergestelde zal doen.

Het team heeft naar verluidt een drone uitgerust met een foto-elektrische conversiemodule die lichtenergie omzet in elektriciteit. Dat betekent dat een hoogenergetische laserstraal op de drone kan worden gericht om hem op afstand op te laden.

Het team voerde een experiment uit voor wat zij optics-driven drones (ODD) noemen, waarbij ze het geautomatiseerde laadproces testten dat de drones tijdens de vlucht volgt.

‘Hoogtepunten van het onderzoek zijn het 24-uurs intelligente vision-volgsysteem en de autonome energieaanvulling op lange afstand voor ODD’, schreef het team vorige week op NPU’s officiële WeChat-account, aldus The South China Morning Post.

Om de drones tijdens de vlucht te volgen, ontwikkelde het team een volgalgoritme, dat effectief was in verschillende omgevingen, lichtomstandigheden en weersomstandigheden. Met een adaptieve straalvormingstechnologie kan de straal autonoom zijn intensiteit aanpassen om de transmissieafstand te vergroten.

Het rapport beschrijft verder de ontwikkeling van een beschermingsalgoritme dat de intensiteit van de laserstraal automatisch aanpast wanneer er een obstakel wordt gedetecteerd. Met behulp van deze technologie heeft het team naar eigen zeggen drie succesvolle veldtesten uitgevoerd – één binnen en twee buiten overdag en ‘s nachts.

De onderzoekers hebben geen specificaties bekendgemaakt over de efficiëntie van de foto-elektrische conversie van het systeem, omdat hun onderzoek zou kunnen worden gebruikt voor geclassificeerde militaire toepassingen. Dat is natuurlijk een grote omissie, aangezien het 24/7 laten draaien van een hoogenergetische laserstraal om een drone in de lucht te houden onbetaalbaar zou kunnen blijken te zijn. Het zou enorme hoeveelheden energie vergen, vooral als het doel is om een grote vloot ODD’s te onderhouden, waarvoor talloze laserstralen nodig zijn. Er blijven ook veel andere vragen over de effectiviteit van het beschermingsalgoritme en het potentiële gevaar van het stralen van hoogenergetische laserstralen over open ruimtes.

Het rapport noemt ook andere mogelijke toepassingen, waaronder de ontwikkeling van een ‘satelliet op lage hoogte’ of ‘kunstmatige maan’.

Tags:
Maartje Henket

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

1 dag ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago