Actueel

Vijf jaar geleden schoot SpaceX een Roadster de ruimte in. Waar is die gebleven?

Op 6 februari 2018 lanceerde SpaceX een Tesla roadster bemand door een in een ruimtepak geklede paspop aan boord van een Falcon Heavy-raket. Waar is deze lading gebleven?

Tags:

In 2018 was SpaceX net begonnen met het aantonen van zijn betrouwbaarheid als space-entrepreneur. De Falcon Heavy-raket was nog in testfase en SpaceX had een dummy-lading nodig om hem te testen. Dit werd Starman, een paspop in een ruimtepak, die de bestuurdersstoel van de rode Tesla roadster bezette.

CEO Elon Musk zei destijds dat het bedrijf het slagingspercentage van de lancering vaststelde op 50 procent. De lancering verliep echter zonder problemen en de Roadster en Starman begonnen de zon te ronden. Inmiddels hebben ze bijna vier banen voltooid.

Volgens de website whereisroadster.com, die het wel en wee van de lading bijhoudt, reist de Roadster in een langwerpige baan die van de baan van de aarde tot aan de baan van Mars loopt.

Sterker nog, op zijn vijfde verjaardag kruiste de Roadster de baan van Mars. De rode planeet stond echter aan de andere kant van de zon. Volgens Nasa zullen de auto en zijn inzittende pas in 2035 in de buurt van Mars komen, en pas in 2047 en 2050 weer dichtbij de aarde.

Tot nu toe heeft de Roadster 4 miljard kilometer door de ruimte afgelegd. Dit is 70.000 keer de afstand waarvoor de garantie van Tesla geldt en 63 keer zo ver als alle wegen ter wereld achter elkaar gelegd, aldus de trackingwebsite.

Starman, die twee muziekstukken meekreeg, één in elk oor, heeft, als de accu het nog doet, inmiddels 500.000 keer naar Space Oddity geluisterd en 670.000 keer naar Is There Life on Mars.

Helaas heeft SpaceX de lading niet uitgerust met camera’s die ons van zijn feed kunnen voorzien. Dus om de auto vanaf de aarde te kunnen spotten, moeten we een telescoop bouwen met een diameter van 14.640 meter. Misschien een leuk klusje voor Musk?.

Tags:
Maartje Henket

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

8 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

10 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

10 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

11 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

11 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

17 uur ago