Actueel

Sterkste MRI-scanner wordt gebouwd in Nederland

In Nijmegen wordt de eerste MRI-scanner ter wereld gebouwd met een magneetsterkte van 14 tesla, die geschikt is voor onderzoek met mensen.

Het ‘Dutch National 14Tesla MRI Initiative in Medical Science’ (Dynamic) is een project dat bestaat uit zeven partners: Radboud Universiteit (hoofdaanvrager), Amsterdam UMC, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Universiteit Maastricht, Radboudumc, Spinoza Centre for Neuroimaging – KNAW en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Het consortium ontvangt een Roadmap-subsidie van 19 miljoen euro van NWO.

Door hoge gevoeligheid van de scanner kunnen wetenschappers bijvoorbeeld de hersenen gedetailleerder in beeld brengen, maar kunnen ze ook nieuwe inzichten opdoen in onderzoek naar ziekten in het hele lichaam. “De scanner wordt geplaatst op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen, maar zal beschikbaar zijn voor alle wetenschappers in Nederland. We zullen ook samenwerken met internationale partners”, zegt projectleider David Norris. “Met deze nieuwe gevoelige scanner willen we nieuwe onderzoeksgebieden mogelijk maken voor de hele wetenschappelijke gemeenschap.”

Hogetemperatuursupergeleider

De scanner wordt met een magnetische veldsterkte van 14 tesla de gevoeligste scanner ter wereld voor menselijk gebruik. MRI scanners hebben normaal gesproken een sterkte van 3 tesla. Een 14T scanner is drie keer zo gevoelig als een 7 tesla-scanner, waarvan er maar een paar in de wereld zijn.

De technologie van de magneet is behoorlijk bijzonder, aldus Norris. “Normaal gesproken zou je een enorm grote scanner nodig hebben om zulke hoge magneetvelden te kunnen bereiken. Maar omdat we een nieuwe technologie gebruiken met een hogetemperatuursupergeleider zal de scanner niet veel groter worden dan de standaard MRI scanners.” De nieuwe technologie is ook beter voor het milieu, aangezien het minder grote hoeveelheden helium nodig heeft om het systeem te koelen.

Maartje Henket

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

1 dag ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

1 dag ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

1 dag ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

1 dag ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

1 dag ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

1 dag ago