Sterkste MRI-scanner wordt gebouwd in Nederland

Geplaatst door Maartje Henket

In Nijmegen wordt de eerste MRI-scanner ter wereld gebouwd met een magneetsterkte van 14 tesla, die geschikt is voor onderzoek met mensen.

vrouw bij MRI scanner

Het ‘Dutch National 14Tesla MRI Initiative in Medical Science’ (Dynamic) is een project dat bestaat uit zeven partners: Radboud Universiteit (hoofdaanvrager), Amsterdam UMC, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Universiteit Maastricht, Radboudumc, Spinoza Centre for Neuroimaging – KNAW en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Het consortium ontvangt een Roadmap-subsidie van 19 miljoen euro van NWO.

Door hoge gevoeligheid van de scanner kunnen wetenschappers bijvoorbeeld de hersenen gedetailleerder in beeld brengen, maar kunnen ze ook nieuwe inzichten opdoen in onderzoek naar ziekten in het hele lichaam. “De scanner wordt geplaatst op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen, maar zal beschikbaar zijn voor alle wetenschappers in Nederland. We zullen ook samenwerken met internationale partners”, zegt projectleider David Norris. “Met deze nieuwe gevoelige scanner willen we nieuwe onderzoeksgebieden mogelijk maken voor de hele wetenschappelijke gemeenschap.”

Hogetemperatuursupergeleider

De scanner wordt met een magnetische veldsterkte van 14 tesla de gevoeligste scanner ter wereld voor menselijk gebruik. MRI scanners hebben normaal gesproken een sterkte van 3 tesla. Een 14T scanner is drie keer zo gevoelig als een 7 tesla-scanner, waarvan er maar een paar in de wereld zijn.

De technologie van de magneet is behoorlijk bijzonder, aldus Norris. “Normaal gesproken zou je een enorm grote scanner nodig hebben om zulke hoge magneetvelden te kunnen bereiken. Maar omdat we een nieuwe technologie gebruiken met een hogetemperatuursupergeleider zal de scanner niet veel groter worden dan de standaard MRI scanners.” De nieuwe technologie is ook beter voor het milieu, aangezien het minder grote hoeveelheden helium nodig heeft om het systeem te koelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *