Actueel

Hoe sluit je een golf op in een kristal?

Het manipuleren van golven in periodieke structuren of kristallen, heeft iets mysterieus. In Physical Review Letters beschrijft een team van de Universiteit Twente hoe elke soort kristal elke soort golf opsluit.

Illustratie van een 3-dimensionaal kristal met verschillende soorten beperkende centra. Blauwe bollen stellen ongemodificeerde eenheidscellen voor, en rode bollen zijn opsluitende centra. (a) Kristal met vier beperkende centra, die elk tegelijkertijd golven (geel) in de drie dimensies (c=3) opvangen. (b) Kristal met een lineair beperkend centrum waar golven zich in 1 dimensie kunnen voortplanten, analoog aan een optische vezel (c=2). (c) Kristal met een plenair beperkend centrum waar golven zich in 2 dimensies kunnen voortplanten, analoog aan een 2D elektronengas (c=1).

De techniek werkt voor zowel kwantum als klassieke golven. De resultaten geven met name een impuls aan efficiënte nieuwe geïntegreerde circuits die in minuscule lichtpulsen gecodeerde informatie door slimme steden sturen.

Om golven te manipuleren, moet je ze in een kleine oppervlak op kunnen sluiten. We weten al dat dit mogelijk is door opzettelijk afwijkingen van de perfecte periodiciteit in het kristal aan te brengen. Maar hoe worden de golven precies opgesloten? Worden ze in alle dimensies tegelijk opgesloten, of behouden ze de vrijheid om langs een lijn of in een vlak te bewegen? Opmerkelijk genoeg was de belangrijkste stap van het hebben van de structuur van het kristal naar het voorspellen van de opsluiting van de golven tot nu toe niet gezet.

Niet elk kristal is geschikt om elke golf in op te sluiten. De interne structuur van het kristal moet specifiek zijn afgestemd op de gewenste toepassing. En er zijn oneindig veel denkbare bouwstenen en ordeningen voor kristallen. Tot nu toe moesten wetenschappers en ingenieurs die golven wilden opsluiten, vertrouwen op hun intuïtie, giswerk en proefondervindelijke experimenten.

In hun artikel presenteren de onderzoekers een analyse-instrument dat voorspelt hoe golven in een kristal worden opgesloten, met alleen de structuur van het kristal als input. Eerste auteur Marek Kozon: “Een belangrijke parameter in onze analyse is een door ons uitgevonden ‘opsluitingsdimensie’. Deze beschrijft de opsluiting voor elke mogelijke golf.”

Groepsleiders Willem Vos en Ad Lagendijk: “We werden enthousiast toen we uit gesprekken met Marek begrepen dat onze methode niet alleen betrekking heeft op klassieke golven zoals geluid en licht, maar ook op kwantumgolven zoals elektronen in minuscule nanostructuren.”

Op basis van de nieuwe kennis kunnen de ontwerpers van kristallen nu profiteren van ‘vuistregels’ voor specifieke toepassingen, met als resultaat sterk vereenvoudigde en dus efficiënte ontwerpprocessen.

Groepsleiders Matthias Schlottbom en Jaap van der Vegt: “Onze resultaten zijn relevant voor efficiënte informatieverwerking in nieuwe fotonische en elektronische chips die toekomstige slimme steden zullen bevolken.”

Opsluitingsanalyse van een 2-dimensionaal quantumkristal voor elektronen in de halfgeleider hexagonaal boor-nitride met een stikstofvacature. (a) Dispersierelaties van het kristal. (b) Verhouding tussen het opsluitingsvolume en de opsluitingsenergie berekend voor elke voortplantingsband van golven. Rode punten komen overeen met banden in het kristal met grootte N = 5, en zwarte punten stellen het kleinere referentiekristal N0 = 3 voor. Met de toegenomen grootte bewegen banden met c=2 opsluiting naar beneden en banden met c=0 naar boven in de grafiek en zijn dus duidelijk te onderscheiden. Door de geometrie van de golfopsluiting blijken er geen c=1 banden te zijn.
Redactie Engineersonline

View Comments

  • Kan dit mogelijkheden openen naar geluidsabsorberende doorzichtige materialen?
    Je kan daarbij denken aan ramen, doorzichtige wanden voor machinekamers, e.d.
    Dat is immers een lacune in de akoestiek.

  • Wat nou 'slimme steden'? Voor mijn gevoel wordt dat hier met de haren bijgesleept. Echt zo'n typisch WEF-ding, dat niets et deze techniek heeft uit te staan. Alsof deze ontwikkelingen alleen maar daarvoor ingezet kunnen worden, hoezo dan?

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago