Categories: Actueel

HP en Nasa schieten supercomputer de ruimte in

De Spaceborne computer is meegestuurd met de Falcon 9-raket die voorraden naar het International Space Station (ISS) brengt. Hij blijft daar een jaar. Een tweelingcomputer op aarde voert in die tijd precies dezelfde taken uit. Zo kan Nasa zien hoeveel ruimte-schade het systeem oploopt.

Computers hebben in de ruimte te lijden van allerlei invloeden die binnen de dampkring niet of minder bestaan, zoals straling, zonnestormen, en plotselinge temperatuurverschillen. Daarom worden veelal oudere, degelijke computers gebruikt, die veel kunnen hebben. De data bevinden zich dan in de ruimte, terwijl gebruik wordt gemaakt van de rekenkracht op aarde.

Als de mens naar Mars gaat, wordt het echter belangrijk om de rekenkracht ook aan boord te hebben. Het kan namelijk wel een half uur duren voor een signaal van Mars hier is aangeland. Dat is prima voor de dagelijkse beslommeringen, maar niet als het er om gaat…

Hoe eenvoudiger de computer, des te gemakkelijker om er voldoende mee te nemen en ze regelmatig te vervangen. Daarom testen Nasa en Hewlett Packard een ‘gewone’ supercomputer, min of meer zoals ze ook in datacentra staan. Qua hardware is er niets veranderd – afgezien van een speciale watergekoelde schil – maar de software is aangepast aan de zware omstandigheden in de ruimte. De computer draait bijvoorbeeld op een speciale versie van Linux en is geprogrammeerd om af te remmen wanneer de straling te hoog wordt.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago