HP en Nasa schieten supercomputer de ruimte in

SpaceX heeft gisterenavond een supercomputer gelanceerd. Hewlett Packard en Nasa willen namelijk weten hoe een ‘off-the-shelf’ computer zich in de ruimte houdt.

De Spaceborne computer is meegestuurd met de Falcon 9-raket die voorraden naar het International Space Station (ISS) brengt. Hij blijft daar een jaar. Een tweelingcomputer op aarde voert in die tijd precies dezelfde taken uit. Zo kan Nasa zien hoeveel ruimte-schade het systeem oploopt.

Computers hebben in de ruimte te lijden van allerlei invloeden die binnen de dampkring niet of minder bestaan, zoals straling, zonnestormen, en plotselinge temperatuurverschillen. Daarom worden veelal oudere, degelijke computers gebruikt, die veel kunnen hebben. De data bevinden zich dan in de ruimte, terwijl gebruik wordt gemaakt van de rekenkracht op aarde.

Als de mens naar Mars gaat, wordt het echter belangrijk om de rekenkracht ook aan boord te hebben. Het kan namelijk wel een half uur duren voor een signaal van Mars hier is aangeland. Dat is prima voor de dagelijkse beslommeringen, maar niet als het er om gaat…

Hoe eenvoudiger de computer, des te gemakkelijker om er voldoende mee te nemen en ze regelmatig te vervangen. Daarom testen Nasa en Hewlett Packard een ‘gewone’ supercomputer, min of meer zoals ze ook in datacentra staan. Qua hardware is er niets veranderd – afgezien van een speciale watergekoelde schil – maar de software is aangepast aan de zware omstandigheden in de ruimte. De computer draait bijvoorbeeld op een speciale versie van Linux en is geprogrammeerd om af te remmen wanneer de straling te hoog wordt.