Categories: Actueel

Wilde dieren beschermen met LoraWan (video)

Het wildpark bestaat uit zo’n 70.000 hectare, deels gekocht door investeerder en Filantroop Albert Hartog, die het gebied vrij wil maken van oude hekken en prikkeldraad. Smart Parks telt de staf, gidsen en onderzoekers in staat voertuigen, rangers, wegen en het recentelijk opgeleverde geavanceerde high tech hek te monitoren dat de leefomgeving van mensen en het natuurreservaat scheidt. Dankzij het Lorawan netwerk kan het parkmanagement sensoren en apparaten inzetten voor nauwkeurige monitoring van bedreigde diersoorten zoals de neushoorn en gedetailleerde data verzamelen. Hiermee kan het operaties omtrent het beheer van het landschap optimaliseren. Bovendien komt de herplaatsing en introductie van bedreigde en verdwenen diersoorten dichterbij.

 

Het netwerk verzamelt gegevens van de sensoren en apparaten verspreid over het reservaat. De sensoren tracken wildlife en sturen nauwkeurige informatie via het Lorawan netwerk over wegen, toegangspoorten, voertuigen, water, brandstoftanks en gebouwen, wat de operationele planning en het parkbeheer vereenvoudigt. Het geëlektrificeerde hek wordt gemonitord met behulp van sensoren die de spanning van het hek meten. Bij vernieling of beschadiging van het hek, sturen de sensoren een melding naar de control room, zodat er direct gereageerd kan worden door het onderhoudsteam. Alle gegevens van de sensoren worden verwerkt in een webapplicatie.

Gedurende komende periode zal het netwerk worden uitgebreid met meer functionaliteiten, waaronder digitale camera’s, akoestische sensoren en de laatste OpenCollar Edge sensoren met embedded machine learning functies.

Hartog: "Ik hoop te bereiken dat de witte en zwarte neushoorn terugkeren in Tuli. Deze iconische dieren zijn door stroperij dramatisch in aantal afgenomen. De zwarte neushoorn wordt zelfs zo bedreigd dat er in het wild nog maar zo’n 5.600 exemplaren leven. In het najaar van 2021 moeten de eerste neushoorns hier weer terug zijn. Met de installatie van Smart Parks hebben we het gebied een grote stap dichterbij naar gereedheid gebracht. Je kan pas bedreigde diersoorten terugplaatsen als je beschermmaatregelen tegen stroperij en mens dier conflicten op orde zijn. Dat is nu gelukkig het geval."

Smart Parks-documentaire

Studio Harmens voegde zich tijdens deze expeditie bij het team en maakte een documentaire die later dit jaar zal verschijnen. De (korte) trailer:

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

5 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

5 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

5 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

5 dagen ago