Wilde dieren beschermen met LoraWan (video)

In het ‘Central Tuli Game Reserve’ in Botswana worden de wilde dieren sinds kort beschermd met behulp van slimme techniek. Een Lorawan-netwerk met vijf gateway installaties en verschillende sensoren zorgt voor een ‘wildlife corridor’: vrije en veilige verbinding tussen aangrenzende natuurgebieden om wilde dieren hun oude migratie routes laten lopen.

Het wildpark bestaat uit zo’n 70.000 hectare, deels gekocht door investeerder en Filantroop Albert Hartog, die het gebied vrij wil maken van oude hekken en prikkeldraad. Smart Parks telt de staf, gidsen en onderzoekers in staat voertuigen, rangers, wegen en het recentelijk opgeleverde geavanceerde high tech hek te monitoren dat de leefomgeving van mensen en het natuurreservaat scheidt. Dankzij het Lorawan netwerk kan het parkmanagement sensoren en apparaten inzetten voor nauwkeurige monitoring van bedreigde diersoorten zoals de neushoorn en gedetailleerde data verzamelen. Hiermee kan het operaties omtrent het beheer van het landschap optimaliseren. Bovendien komt de herplaatsing en introductie van bedreigde en verdwenen diersoorten dichterbij.

Wilde dieren beschermen met LoraWan 

Het netwerk verzamelt gegevens van de sensoren en apparaten verspreid over het reservaat. De sensoren tracken wildlife en sturen nauwkeurige informatie via het Lorawan netwerk over wegen, toegangspoorten, voertuigen, water, brandstoftanks en gebouwen, wat de operationele planning en het parkbeheer vereenvoudigt. Het geëlektrificeerde hek wordt gemonitord met behulp van sensoren die de spanning van het hek meten. Bij vernieling of beschadiging van het hek, sturen de sensoren een melding naar de control room, zodat er direct gereageerd kan worden door het onderhoudsteam. Alle gegevens van de sensoren worden verwerkt in een webapplicatie.

Gedurende komende periode zal het netwerk worden uitgebreid met meer functionaliteiten, waaronder digitale camera’s, akoestische sensoren en de laatste OpenCollar Edge sensoren met embedded machine learning functies.

Hartog: "Ik hoop te bereiken dat de witte en zwarte neushoorn terugkeren in Tuli. Deze iconische dieren zijn door stroperij dramatisch in aantal afgenomen. De zwarte neushoorn wordt zelfs zo bedreigd dat er in het wild nog maar zo’n 5.600 exemplaren leven. In het najaar van 2021 moeten de eerste neushoorns hier weer terug zijn. Met de installatie van Smart Parks hebben we het gebied een grote stap dichterbij naar gereedheid gebracht. Je kan pas bedreigde diersoorten terugplaatsen als je beschermmaatregelen tegen stroperij en mens dier conflicten op orde zijn. Dat is nu gelukkig het geval."

Smart Parks-documentaire

Studio Harmens voegde zich tijdens deze expeditie bij het team en maakte een documentaire die later dit jaar zal verschijnen. De (korte) trailer: