Categories: Actueel

Wat vliegt beter, een motorfiets of een ei?

Op zaterdag 29 februari is de finale van Boeings GoFly-competitie, waaraan onder meer het Nederlandse Silverwing meedoet.

Silverwing vliegt rond met een walvis

De 5 finalisten hebben in eerdere rondes al 845 teams uit 103 landen verslagen. De maximaal 2,5 meter lange voertuigen moeten verticaal moeten kunnen opstijgen en landen, waartussen ze ongeveer 30 kilometer (20 mijl) veilig moeten kunnen vliegen met een snelheid van ten minste 55 kilometer per uur en een payload van 90 kilogram (piloot + uitrusting). Het geluidsniveau mag de 87 decibel niet overschrijden. Het maakt niet uit of ze batterijen, benzine of kerosine gebruiken. En verder is de sky the limit.

De Russen en Letten van team Aeroxo hebben de vereisten omgezet in een vliegende motorfiets. Hun ERA Aviabike heeft een tiltrotor en voldoet verder aan alle basiseisen. Zie hieronder hun droom (links) en rechts het apparaat waarmee ze zaterdag daadwerkelijk zullen opstijgen:

 

Team Texas A&M Harmony is de bedenker van Aria, het vliegende eitje. Het team omschrijft hun vervoermiddel als ‘een compact, technisch goed maakbaar rotorvliegtuig dat is ontworpen om geluid te minimaliseren en de efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid en vliegervaring te maximaliseren’. Zo vloog hun schaalmodel in maart 2019:

Airboard 2.0 van DragonAir Aviation ziet er tot nu toe het kansrijkst uit. De volledig elektrische, sterke, zelfstabiliserende multi-copter vliegt als een zonnetje. De passagier staat op een plateau en stuurt met zijn lichaam. In onderstaande video bestuurt teamleider Mariah Cain het prototype: 

Trek Aerospace heeft echter de beste papieren. Dit vooral vanwege de indrukwekkende achtergrond van de teamleden. Captain Robert Bulaga en engineer Jose Fierro hebben beiden ruim dertig jaar ervaring hebben als piloot en in de vliegtuigbouw. En de heren zijn zelfverklaard specialist in straalbuisontwerp. Hun FlyKart 2 is een eenpersoons elektrische VTOL met multi-rotors en straalbuizen, ontworpen om goedkoop te zijn in bouw, bezit en bediening.  

Overigens vloog de Franse hydrodiel Franky Zapata afelopen zomer al op zijn Flyboard over het kanaal, terwijl er onlangs in Dubai een soort Superman is gedetecteerd…

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

1 dag ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

1 dag ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

1 dag ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

1 dag ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

1 dag ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

1 dag ago