EO

Eenpersoons elektrische vliegtuig-drone Silverwing klaar voor Boeing GoFly-competitie (video)

16 december 2019 om 13:29 uur

De elektrische vliegtuig-drone van TU/D-studententeam Silverwing is klaar voor take-off. Het compacte vliegtuig, dat zelfstandig verticaal opstijgt en landt, kan een passagier 60 kilometer vervoeren. Het apparaat is gebouwd voor de finale van de Boeing GoFly competitie in februari, waarvan het team de eerdere 2 rondes al won. De hoofdprijs bedraagt 1 miljoen euro.


Het prototype is het resultaat van een ruim anderhalf jaar lange inspanning en is gebaseerd op het ontwerp waarmee ze in de 2 eerdere rondes van de wedstrijd al 700 teams versloegen.


Het vliegtuig wordt van stroom voorzien door batterijen met een hoge energiedichtheid en vliegt autonoom. Hij stijgt verticaal op en kantelt daarna voor een horizontale vlucht. Het voertuig landt vervolgens weer verticaal op zijn staart. Dit betekent wel dat de passagier bij het opstijgen en landen op zijn rug ligt. Hoe hij dan in en uit het toestel moet klimmen, is in de video's niet te zien.

 

De grote vleugel voorziet het vliegtuig van lift tijdens de horizontale vlucht terwijl de kleine voorste vleugel controle en stabiliteit biedt. Het ontwerp van de twee grote ingesloten propellers is erop gericht energiezuinige en geluidsarme voortstuwing te realiseren, terwijl ze genoeg kracht leveren voor een topsnelheid van meer dan 120 km/uur.


Bij alle aspecten is veiligheid meegenomen in het ontwerp. Het vliegtuig beschikt over een elektrisch back-up systeem en is in staat om in geval van nood een buiklanding te maken. "Door onze zelf-ontwikkelde software en controle systemen maken we het vliegen voor de passagier gemakkelijk en veilig", zegt Ralph Krook, hoofd controle systemen en simulatie van het team.

 

De finale

De finale van de GoFly competitie vindt plaats in Silicon Valley. De Silverwing wordt al eind december naar de VS vervoerd waar het team tot op het laatste moment tests zal uitvoeren om het maximale uit het systeem te halen. Intussen denkt het team ook al na over de verdere toekomst. "Het zou mooi zijn als we een Silverwing konden ontwikkelen met het formaat van een ruime taxi voor 4 man", zegt Business Director Bernd Rietberg hierover.

 

Reacties (1)

Hoera, eindelijk een voertuig voor servicemonteurs!
nu de vraag: hoe groot is het maximale gewicht?
wij servicemonteurs tobben dagelijks in het drukke verkeer, zo hoppen we van klant naar klant!
klant blij, wij blij! snelle service behoort weer tot de mogelijkheden. helaas, voor mij iets te laat ik ben inmiddels pensionado, ook mooi!
prettige feestdagen! en nu vliegensvlug op pad!
groeten, Dré
Dré Jansen, 17 december 2019 08:58
 

Gerelateerd nieuws

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace onthulde deze week ruimtevliegtuig Mk-II Aurora waarmee het bedrijf satellieten wil lanceren. De Mk-II Aurora is Dawn Aerospace’s tweede raketaangedreven…

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

Kwantumbestendige algoritmen TU/e-onderzoekers gooien hoge ogen als nieuwe cryptostandaard

De kwantumcomputers van de toekomst vormen dankzij hun extreem grote rekenkracht een bedreiging voor de veiligheid van ons internet. Het toonaangevende Amerikaanse Nist-instituut heeft daarom onderzoekers uitgenodigd om…

CWB en FalconForce streven samen naar digitale weerbaarheid

CWB en FalconForce streven samen naar digitale weerbaarheid

Het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) in Eindhoven en FalconForce in Utrecht gaan samenwerken tegen cybercriminaliteit. FalconForce levert technische diensten op het gebied van digitale veiligheid voor bedrijven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »