(Sociale) veiligheid bij alpinisme en duiken: wat kunnen bedrijven daarvan leren?

“Een beetje angst bij bergbeklimmen hoort erbij, het houd je scherp”, zegt Melvin Redeker, avonturier, bergbeklimmer, duiker en spreker. “Onderling vertrouwen is heel belangrijk. Dat groeit als iemand het goed doet, maar blind vertrouwen daar doen we niet aan. Daarom controleer je elkaar regelmatig, zowel voor als tijdens de beklimming. Je houdt materiaal, mens en omgeving voortdurend in de gaten.”

Tags:

In de podcast ‘Verhalen in Veiligheid’ interviewt Clary Polak avonturier Melvin Redeker over zijn ervaringen als bergbeklimmer en duiker en worden de paralellen met het bedrijfsleven besproken. Hieronder een kort stukje uit de podcast.

Je houdt veel lezingen voor bedrijven, wat zijn de paralellen tussen het bedrijfsleven en alpinisme?
“Als we kijken naar de voorbereidingstijd voor expedities die zes weken tot twee maanden kunnen duren, kan die voorbereidingstijd soms anderhalf jaar zijn. Bedrijven zeggen vaak: wij hebben het omgekeerde: projecten kunnen soms twee jaar duren en dan is één maand voorbereidingstijd al veel. Dan zie je dat projecten soms onder veel tijdsdruk tot stand komen en niet perfect georganiseerd zijn waarmee de nodige risico’s worden geïntroduceerd. Al doende moet er nog van alles bijgeschaafd worden.”

Kunnen we iets leren van de manier van samenwerken?
“Kijk naar het duiken: iedereen die een GUE (Global Underwater Explorer)-duiker is -waar ook ter wereld- is op exact dezelfde manier getraind en kan dus met alle andere duikers samenwerken en spreekt qua duiken dezelfde taal onderwater. Dit gaat met handsignalen. Er is precies afgesproken wat je communiceert, hoe je het communiceert en wanneer. In grote projecten van bedrijven zijn er vaak allerlei onderaannemers waarbij de afspraken niet altijd zo glashelder zijn. Waarop spreek je elkaar aan, wie, wanneer en hoe zijn vaak lastige kwesties. Er zijn soms cultuurverschillen. Alleen als je vanaf dag één heel goed traint op veiligheid dan gaan mensen het als onderdeel van hun vakmanschap zien en automatisch doen. Maar wat doe je dan in onverwachte situaties? Een beetje improviseren en de klus toch op tijd proberen af te krijgen? Of zeg je: nee dit levert teveel risico’s op, we leggen het werk stil en kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken. Dit kost tijd en geld. In de bergen is tijd ook belangrijk, maar als de situatie het vereist kan iedereen de beklimming ook stilleggen. Als diegene niet verder wil, dan gaan we niet pushen en gaan we terug. Sociale veiligheid is enorm belangrijk in onze teams om jezelf maximaal te kunnen geven.”

Luister naar het complete interview op Spotify- Podcast Verhalen in veiligheid
30 april: Waarom blind vertrouwen niet voldoende is om veilig de top te bereiken. Interview met alpinist Melvin Redeker.

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *