Op je inductiekookplaat kan je koken. En dat is het dan. Dus niet als het aan het Wireless Power Consortium ligt. Op de zojuist gehouden Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas lieten ze zien dat je ook via de inductiekooplaat bijvoorbeeld je blender kan laten draaien of je broodrooster van energie kan voorzien. Daar hebben ze een nieuwe standaard voor bedacht. Ben je ook meteen van al die snoeren af.
De technologie die het consortium gebruikt is min of meer dezelfde als die voor het draadloos opladen van je mobieltje, maar dan voor vermogens tot 2200 W. Voor die eerste had het consortium al de Qi-standaard ontwikkeld. Daar is nu voor snoerloze keukenapparatuur de Ki-standaard bij gekomen. De standaard definieert vermogenstransmitters die kleine apparaten zoals rijstkokers, broodroosters, blenders, koffiezetapparaten en airfryers van stroom voorziet door ze op de transmitter te zetten. De transmitters kan je inbouwen in inductiekookplaten of ‘verstoppen’ onder een standaard niet-metalen aanrecht, kookplaat of tafel.
Op de CES was te zien hoe dat er in de praktijk voor een keukenmixer, blender, koffiezetapparaat en waterkoker uitziet, die je gewoon naast je pan op de kookplaat kan zetten. Pak je het apparaat eraf dan voelt het oppervlak van de plaat gewoon koud aan. De apparaten schakelen op dat moment ook onmiddellijk uit.
Als extra veiligheidsvoorziening starten de apparaten niet als de schakelaar al op ‘aan’ en je ze op de plaat zet; een knipperend ‘aan-lampje geeft aan dat de gebruiker het apparaat eerst moet uitschakelen en daarna weer moet inschakelen om te beginnen. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld per ongeluk een waterkoker aanzet door die per ongeluk op de vermogenstransmitter te zetten.