“Vrouwen vinden techniek moeilijk, voor mannen, en iets om vieze handen van te krijgen”

Slechts 15% van de potentiële vrouwelijke zij-instromers zou graag in de techniek werken. Dit concludeert technisch opleider ROVC uit zijn achtste TechBarometer onder 1000 HR-beslissers, 2700 technici en 1000 potentiële zij-instromers.

Tags:
vrouw met moersleutel en 2 tandwielen. man kijkt toe
Afbeelding van Oberholster Venita via Pixabay

71% van de HR-beslissers vindt dat de branche even geschikt is voor vrouwen als mannen. Die vinden de branche echter niet aantrekkelijk: slechts 15% van de potentiële vrouwelijke zij-instromers zou er graag in werken. En waarom dat is? Zij bestempelen het vakgebied vaak als moeilijk (19%), voor mannen (15%) en iets om vieze handen van te krijgen (10%).

Technici beamen dit imagoprobleem: 49% vindt het nodig om het imago van de technische sector te veranderen om zo meer vrouwen aan te trekken. HR-beslissers zien meer heil in flexibiliteit: 44% vindt dat de branche onvoldoende openstaat voor deeltijdwerken. 34% vindt dit ook van de eigen organisatie.

John Huizing, directeur bij ROVC: “De techniek is van oudsher een mannenwereld. Hoewel uit diverse onderzoeken blijkt dat hier langzaam verandering komt, zijn vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd. Daarnaast is sprake van een discrepantie tussen de in- en uitstroom van vrouwen die voor een technische functie kiezen. Dat vind ik, zeker gezien de huidige tijd, erg opmerkelijk. Als branche moeten we de hand in eigen boezem steken: dit moet én kan beter. Gezamenlijk moeten we aan de slag om vrouwen te enthousiasmeren voor de techniek en te zorgen dat ze dat ook blijven. Dit vraagt om aandacht en investeringen.

Veel mensen stromen weer uit

“Naast het veranderen van het imago, moet er ook anders gekeken worden naar dienstverband om het vak aantrekkelijk te maken. Goed werkgeverschap draait anno 2023 niet meer om enkel een goed salaris of een vast contract. Zaken als een gezonde werk-privébalans en autonomie worden steeds belangrijker. Ook – en misschien wel juist – in de technische branche, waar over het algemeen nog weinig aandacht is voor deze zaken. De schijnbaar dwingende voltijdcultuur maakt de sector minder aantrekkelijk voor vrouwen en jongeren, twee groepen die enorm belangrijk zijn om de personele uitdagingen in de techniek het hoofd te bieden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen die na een korte technische carrière weer uitstromen, deeltijd gaan werken in een sector waar dit meer gemeengoed is. Als branche laten we hier enorme kansen liggen. Willen we een bredere groep enthousiast maken en houden voor het technische vak, dan moet er meer ruimte komen voor diversiteit en flexibiliteit in dienstverband, werktijden en roosters. Ook moeten werkgevers aandacht schenken en tijd vrijmaken voor het ondersteunen van persoonlijke ambities en ontwikkelmogelijkheden.”

Na woorden nu ook daden

Overigens zegt 66% van de HR-beslissers weliswaar een divers personeelsbestand na te streven, maar investeert slechts 39% in het actief werven van vrouwen. Het aantal technische bedrijven dat diversiteit heeft opgenomen in de organisatiedoelstellingen voor de komende jaren is nog lager: 4%.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. laten we eerlijk blijven vrouwen hebben andere interesses en om mensen geforceerd een bepaalde richting in te duwen werkt niet. veel meer vrouwen zijn pedicure dan dat mannen dat zijn? waarom is dat?

  2. om trouwens even wat anders te zeggen en iets wat jullie zeker niet zullen accepteren. Diversity criteria zijn per default “racistisch”! je selecteert mensen dan op geslacht in plaats van hun capabilities! puur natuurlijk ontstaat geen 50% verhouding dat kan niet de ideale wereld bestaat niet. dus je moet gaan selecteren op geslacht etc.. dat is de definitie van racisme zo staat het in onze grondwet en ook is het een van de mensen wetten van de VN.