TU/D-er ontdekt schepen die niet ontdekt willen worden

Bas Berkel van de TU Delft heeft de Maritime Security Award gekregen voor zijn bijdrage aan detectiemethodes voor schepen die niet ontdekt willen worden. Het onderzoek richt zich op methodes die kunnen worden ingezet als onderdeel van grootschalige en automatische monitoring van schepen op zee.

Openbare webcams, AIS en een realtime AIS-anomaliedetectiealgoritme worden gebruikt om donkere schepen te detecteren. Foto Bas van Berkel/Maritime Awards Foundation.

Met behulp van innovatieve methoden om AIS-gegevens en visuele informatie te combineren, hielp Van Berkel bij het identificeren van ‘donkere schepen’ in de Oostzee die verdachte scheepsactiviteiten uitvoeren, waaronder illegale olietransfers.

Van Berkel ontwikkelde drie methoden om donkere schepen te detecteren en paste deze aan voor de regio van de Oostzee. De eerste is een nieuwe methode voor realtimedetectie die gebruikmaakt van openbaar beschikbare webcams; bij de tweede worden AIS-pings gecorreleerd met scheepsdetecties die zijn afgeleid van historische Synthetic Aperture Radar (SAR)-beelden om donkere schepen te detecteren; en ten derde is een realtime AIS-anomaliedetectiealgoritme gemaakt om het onderzoek naar verdachte activiteiten te vergemakkelijken.

246 verdachten in een maand

In één maand leidde de set algoritmen tot de succesvolle identificatie van ongeveer 200 donkere schepen en 46 potentiële gevallen van illegale olietransfers.

Van Berkel’s onderzoek benadrukt de rol van Nederland in maritieme innovatie door kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken voor grootschalige en continue monitoring van donkere schepen in territoriale wateren. Deze slimme toepassing van AI versterkt handhaving en maritieme veiligheid in uitdagende tijden. Volgens de jury is het onderzoek van Van Berkel uniek en verdient het erkenning voor het presenteren van drie methoden die direct bijdragen aan handhaving op zee met behulp van AI en openbaar beschikbare middelen. Het project was onderdeel van Van Berkels studie aan de TU Delft.

Schaduwvloot

Sinds de oorlog in Oekraïne is de ‘schaduwvloot’ voor illegale olie-export met 111 procent gegroeid, aldus onderzoeksinstituut Windward. Daarbij is er een toename van maritieme spionage, zoals door het Russische ‘onderzoeksschip’ Yevgeny Gorigledzhan. Dark ships zijn ook betrokken bij drugssmokkel en illegale visserij.

Andere prijzen

De prijs werd uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala gisteravond, 4 november in Studio 21 in Hilversum. Er werden nog vier prijzen uitgereikt: de Ship of the Year Award, de Maritime Innovation Award, de Maritime Achievement Award en de Maritime Talent Award.

Bron: SWZ Maritime

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *