Categories: Actueel

Trage ‘hete elektronen’ verbeteren efficiëntie zonnecellen

Zonnepanelen zijn nogal veeleisend. Fotonen moeten precies de juiste hoeveelheid energie hebben om te worden omgezet in de vrije elektronen die voor elektrische spanning zorgen. Bij te weinig energie vliegen ze dwars door de zonnecel heen; bij een overschot verdwijnt de extra energie als warmte. Dat laatste gebeurt door de productie van hete (hoogenergetische) elektronen.

Perovskiet

Maria Antonietta Loi werkt aan zonnecellen van organisch/anorganisch hybride perovskiet. Perovskieten zijn vernoemd naar een mineraal met de chemische formule ABX3. In de X positie bevinden zich (negatieve) anionen die een achthoek vormen, terwijl in de A positie kationen (positief) een kubus vormen rond de achthoek. In het centrum bevindt zich ook een kation, de B positie. Bij hybride perovskieten bevindt zich in de A positie een organische kation.

Tin in plaats van lood

De meeste zonnecellen op basis van perovskiet bevatten ook lood. Omdat dat giftig is, onderzocht de groep van Loi een hybride perovskiet zonnecel met tin. Daarbij zagen de onderzoekers iets dat alleen te verklaren is als de hete elektronen hun extra energie ongeveer duizend keer trager afgeven dan gebruikelijk.

Twee keer zo efficiënt

"De hete elektronen verloren de extra energie na enkele nanoseconden, in plaat van na een paar honderd femtoseconden. Dat maakt het mogelijk om de extra energie te oogsten voordat deze is omgezet in warmte. En dan kunnen we een hogere spanning produceren in de zonnecel." Volgens Loi kan de maximale efficiëntie van 33 naar 66% gaan.

De volgende stap is uitzoeken waarom het verval is vertraagd. Als we dat weten, is het wellicht mogelijk om gericht nieuwe perovskieten te ontwerpen die dat verval nog sterker vertragen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

4 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

6 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

6 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

7 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

7 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

13 uur ago