TNO test volgende generatie batterijtechnologie samen met bedrijven

Bij Holst Centre in Eindhoven is TNO’s Battery Lab geopend. Hier onderzoeken, ontwikkelen en testen TNO-ers samen met bedrijven volgende generaties batterijtechnologie. Doel is om de technologieën klaar te maken voor opschaling naar massaproductie.

Programmamanager Next Generation Battery Technology bij TNO, André Schilt: “Nederland beschikt over de kennis, expertise en technologieën om een volgende generatie batterijen mogelijk te maken. Dit nieuwe laboratorium helpt startups, ondernemers en gevestigde bedrijven hun ideeën en innovaties te versnellen.”

Integreren van materialen

In Nederland zijn veel bedrijven bezig met nieuwe batterijtechnologie, maar dat start met een materiaal of onderdeel van de batterijcel. Ze hebben vaak niet de faciliteiten om die materialen en onderdelen te integreren in een passend celontwerp. De faciliteiten van het nieuwe Battery Lab bieden de kans om daadwerkelijk batterijcellen te maken en te testen. Nieuwe materialen kunnen dan in verschillende cel ontwerpen worden geïntegreerd en geoptimaliseerd.

TNO heeft de afgelopen drie jaar, met financiële ondersteuning van het ministerie van EZK en de Provincie Noord-Brabant, gewerkt aan de realisatie van het lab. Het beschikt naast diverse meetapparatuur en werkstations met chemisch inerte atmosfeer (gloveboxes) over instrumenten voor het aanbrengen van beschermende nanolagen (belangrijk voor de levensduur), vergroten van de energiedichtheid (3D structuren) en meer veiligheid (Solid State Electrolyte).

Meer informatie geeft André Schilt, T 088 866 13 54

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *