Tennet gunt raamcontract van 1,9 miljard voor nieuwbouw en modernisering van onderstations

Tennet heeft met Siemens Energy, Hitachi Energy, GE Grid en Royal SMIT een raamovereenkomst getekend voor de levering van 110 compensatiespoelen en 160 vermogenstransformatoren voor Duitsland en Nederland. De deal vertegenwoordigt een waarde van 1,9 miljard euro.

Elke leverancier heeft ongeveer een kwart van het totale volume toegewezen gekregen. Er gaat 1,16 miljard euro naar Duitse onderstations en 730 miljoen naar Nederlandse. De onderstations moeten worden aangepast aan de groeiende eisen van de energietransitie.

COO Tim Meyerjürgens: “De energietransitie vereist een complete systeemtransformatie, niet alleen met nieuwe lijnen, maar ook met state-of-the-art onderstations. Om de integratie van duurzame energie via het regionale elektriciteitsnet in het hoogspanningsnet mogelijk te maken, hebben we een groot aantal nieuwe, krachtige transformatoren nodig. Tegelijkertijd zullen onze onderstations in de toekomst systeemdiensten voor frequentie- en spanningsbehoud overnemen die voorheen door conventionele energiecentrales werden geleverd. Hiervoor hebben we extra apparatuur nodig, zoals compensatiespoelen.”

De raamovereenkomst heeft een minimale looptijd van twee jaar en biedt de mogelijkheid om maximaal vijf keer met telkens een jaar te verlengen. Er zijn 98 energietransformatoren aanbesteed voor Duitsland en 61 voor Nederland en 68 compensatiespoelen toegekend voor Nederland en 38 voor Duitsland. De onderdelen worden niet alleen gebruikt voor onderhoudsprojecten, maar ook voor nieuwbouwprojecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *