Categories: Actueel

Technologiebranches vragen niet meer geld, wel meer focus

‘Een cadeaubon van de technologiebranches voor de bv Nederland’ noemde de branchevoorman het document, dat inderdaad in een vorm is gegoten die sterk doet denken aan een geschenkvoucher.

FHI stelt in het manifest dat de Nederlandse kenniseconomie er baat bij heeft de koppeling te maken tussen technologie-ontwikkeling en het aanpakken van maatschappelijke problemen als zorg, energie, duurzame productie, mobiliteit en veiligheid. Daarin moet volgens FHI worden geïnvesteerd omdat dat rendement oplevert. Dat betekent niet per se meer overheidsgeld, maar wel het gerichter en meer gecontroleerd besteden van collectieve middelen.

Consortiumvorming stimuleren

De technologiebranches vragen de overheid om meer focus op technologische ondernemingen, met een hoge toegevoegde waarde en zelfscheppend vermogen. Het stimuleren van consortiumvorming aan het front van de technologie kan de overheid faciliteren en hoeft niet veel geld te kosten, meent FHI. Dergelijke meestal wat kleinere, groeiende bedrijven zijn in Nederland in toenemende mate complementair aan de grote bedrijven, die alle zich snel ontwikkelende specialismen niet zelf in huis kunnen hebben. Het versterken van die infrastructuur kan er voor zorgen dat ook grote bedrijven in Nederland hun R&D blijven doen of zelfs uitbreiden. Het gericht versterken van de internationale laboratoriumfunctie van Nederland hoort daar volgens FHI bij en heeft goede kansen in ons land.

Overheid verantwoordelijk

Meer gerichte sturing wordt volgens de brancheorganisatie mogelijk als de overheid de uitvoering van het technologische innovatiebeleid weer meer binnen haar eigen verantwoordelijkheid houdt en beter controleerbaar maakt. "De verdeling van overheidsgeld in innovatieprogramma’s overlaten aan een beperkt aantal grote marktpartijen roept  concurrentieverstoring op en werkt onevenwichtigheden in de hand. Transparantie is heel moeilijk te garanderen. Dat is slecht voor het maatschappelijk draagvlak van de branche en kan negatief uitwerken op de aantrekkingskracht van de branche in de arbeidsmarkt", signaleert de directeur van FHI, Kees Groeneveld.

Onderwijs

Het technologiemanifest van FHI vraagt in het verlengde daarvan ook om meer focus in het onderwijs. Opnieuw gaat het de branches niet om meer geld, maar om gerichtere besteding, het opleiden voor ‘sleutelfuncties’ in de technologie, hooggekwalificeerde kenniswerkers. ‘Verdere flexibilisering en internationalisering van de arbeidsmarkt voor kenniswerkers’ is volgens de organisatie van technologiebranches voorwaarde om Nederland een voortrekkersrol te kunnen laten vervullen bij toekomstige economische groei, die gepaard kan gaan aan de realisatie van maatschappelijke doelen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

19 uur ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

20 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

22 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

22 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

23 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

23 uur ago