Categories: Actueel

T-rijbewijs verplicht voor brede heftrucks

Voor het besturen van heftrucks breder dan 130 centimeter waarmee op de openbare weg wordt gereden is vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs nodig. Volgens heftruckexpert Martijn Kruithof is een heftruck in algemene zin al snel breder dan 130 cm als hij 4 ton of groter is. "Per merk kan dit mogelijk een beetje verschillen, maar of je nu een Hyster, Still of Linde pakt, alle trucks boven de 4 ton zijn breder dan 130 cm. Daarbij niet meegenomen dat sommige trucks zijn uitgevoerd met een spoorverbreding voor stabiliteit of een vorkenbord of voorzetapparatuur die breder is dan 130 cm."

Ongelukken

Nederland is één van de laatste landen in Europa waar een T-rijbewijs wordt ingevoerd. De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. Er gebeuren nu relatief veel ongelukken met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid, waarbij vooral mede weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen.

Risico’s

Voor bestuurders op een heftruck die minder breed is dan 130 centimeter en op eigen terrein of in eigen magazijn rijden is geen T-rijbewijs nodig. Een grote groep heftrucks en bestuurders valt in deze categorie. Voor hen verandert er niets. Desalniettemin is Oscar Ebbeling van heftruckopleider HER verrast over de regelgeving en de uitzondering die wordt gemaakt. "Het rijden op een heftruck is niet te vergelijken met het rijden op een tractor. Een heftruck heeft andere lading dan een tractor. Heffen en hijsen brengen andere risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn vele malen groter."

Scholingsplicht

Scholingsplicht blijft bestaan! De in de arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks blijft overigens gewoon bestaan. Volgens Ebbeling ontstaat er een grijs gebied. "De maximale breedte van 130 cm zegt niets over het tonnage van de heftruck en de benodigde deskundigheid om het voertuig te kunnen besturen." HER biedt al enkele jaren verschillende heftruckopleidingen aan met bijbehorende certificaten. De opleidingen zijn aangepast aan het tonnage van het voertuig. "Ieder voertuig vereist specifieke deskundigheid. Wij vinden dat het niet mogelijk moet zijn om met een regulier heftruckcertificaat 20-tons heftrucks of zwaarder te mogen besturen."

Hoe kom je aan een T-rijbewijs voor heftrucks?

Iedereen die in het bezit is van een trekkercertificaat maar geen B-rijbewijs heeft, krijgt de gelegenheid om tot 1 jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) zijn certificaat om te wisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig.

Lees verder op: http://www.nvdo.nl/nieuws/t-rijbewijs-verplicht-voor-brede-heftrucks-1735/

Kijk voor meer informatie op de site van het CBR

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

2 dagen ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

2 dagen ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago