Speciaal gezant wederopbouw Oekraïne legt functie neer wegens ‘pro-Russische’ uitspraken

Geplaatst door Maartje Henket

Speciaal gezant Ron van Dartel voor het bedrijfsleven en de wederopbouw van Oekraïne legt zijn functie twee weken na aanstelling alweer neer. Aanleiding zijn uitspraken die als pro-Russisch worden opgevat.

Tags:

Hij deed de uitspraken in het boek ‘Als je de lat lager legt ga je niet hoger springen’ van Gerard Dielessen. Van Dartel zegt onder meer dat Oekraïners Russen zijn en dat de steun voor president Poetin groter is dan wordt gedacht. Ook noemt hij internationale politici ‘naief’ over Rusland en stelt hij dat ze last hebben van ‘wensdenken’ over veranderingen in Rusland.

De uitspraken zijn pas gepubliceerd na Van Dartel’s aanstelling als speciaal gezant. Minister Liesje Schreinemacher en haar ministerie (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking)waren niet op de hoogte van het gesprek met de auteur van het boek.

Van Dartel werd begin april aangesteld als speciaal gezant. Hij heeft zich gerealiseerd dat hij met de gedane uitspraken niet meer geloofwaardig kan functioneren en daarom besloten zijn functie per direct neer te leggen. Schreinemacher heeft zijn terugtreden aanvaard en zoekt zo spoedig mogelijk een opvolger.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *