SolarDuck en RWE installeren testzonneplatform op Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft SolarDuck een pilot-zonneplatform op zee geïnstalleerd. De pilot dient om het bouwkundige ontwerp, de elektrische installatie en het ankersysteem te testen. Bovendien verschaft het project inzichten over productie-, assemblage- en installatiemethodes en over het onderhoud.

Tags:
Foto: SolarDuck

Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) – een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt – Merganser werd eind juni geïnstalleerd in de offshore testlocatie van North Sea Farmers, op 12 kilometer voor de kust van Scheveningen. Het schaalbare concept bestaat uit zes onderling verbonden platformen, met een capaciteit van 0,5 megawattpiek (MWp). De drijvende platformen zijn verbonden met een ankersysteem op 20 meter waterdiepte.

De combinatie van RWE’s kennis van offshore windenergie en SolarDuck’s technologische kennis en ervaring moet zorgen voor het versneld uitrollen van OFPV. De komende twee jaar wordt de Merganser op afstand gemonitord via 180 sensoren die onder meer de constructieve belastingen, connector- en ankerbelasting en elektrische prestaties meten. Deltares zal een monitoringscampagne begeleiden over de ecologische impact van OFPV.

Het driehoekige ontwerp van SolarDuck volgt golfbewegingen op dynamische wijze en ‘zweeft’ enkele meters boven het waterniveau. Zo blijft de constructie intact en kritieke onderdelen stabiel, schoon en droog. Het SolarDuck ontwerp ontving eerder dit jaar ‘s werelds eerste OFPV-certificering van Bureau Veritas.

Partners

TNO, TU Delft, Marin, Deltares, Damen Shipyards, TMA en Norsk Hydro.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *