Categories: Actueel

Smart Industry in de praktijk (video)

Smart Industry is een Nederlands concept dat is afgeleid van/gebaseerd op het Duitse Industrie 4.0. De achterliggende gedachte is om productieprocessen zodanig in te richten dat zij 100% automatisch verlopen; zonder de tussenkomst van mensen. Natuurlijk is 100% vooralsnog een utopie, maar dat is wel het streven.

Een voorwaarde om dergelijke slimme oplossingen te kunnen realiseren, is de beschikbaarheid van een omgeving waarin de verschillende componenten die benodigd zijn in maakprocessen (sensoren, besturingen, actuatoren) eenvoudig, snel en betrouwbaar met elkaar kunnen communiceren. Dit is al langer mogelijk door gebruik te maken van open, industriebrede communicatiestandaards zoals CoDeSys, PLC Open en Ethernet. Steeds meer bedrijven zien dit en schakelen succesvol over op deze standaards.

Duurzaam ontwikkelen

Buiten het feit dat hiermee wellicht een oplossing beschikbaar is gekomen om de maakindustrie in ons land te behouden, dient Smart Industry en het gebruik van openheid in automatisering nog een doel. Het ondersteunt namelijk de trend dat klanten – OEM’ers, ingenieursbureaus – tegenwoordig voor een belangrijk deel zelf bepalen welke componenten van welke leveranciers zij toepassen.

One-stop-shopping en daarbij gebonden zijn aan één merk of leverancier heeft om diverse redenen steeds minder de voorkeur. De applicatie moet centraal staan, om bewegingsproblemen optimaal op te lossen en daarvoor worden eenvoudig de meest geschikte componenten uitgekozen.

Onafhankelijk

Open standaarden zijn nodig om componenten plug&play met elkaar te kunnen laten samenwerken en de klant de gewenste vrijheid en flexibiliteit te geven. Standaards bieden bovendien de zekerheid dat klanten in de toekomst eenvoudig mee kunnen gaan met nieuwe technologieën uit welke hoek dan ook. Hiermee zijn hun innovaties duurzaam en toekomstbestendig.

Proefopstelling Smart Industry

Dat het hier om meer dan een prachtig idee en mooie woorden gaat, bewees de praktijkopstelling op de WoTS, samengesteld door ingenieurs van Festo, Lenze en Bosch Rexroth. Ieder van deze bedrijven heeft in deze oplossing zijn specialisme en eigen producten ingebracht en blijft hiervoor ook verantwoordelijk. Waar het om gaat is dat de oplossing toont dat de diverse producten en technologieën ook daadwerkelijk probleemloos met elkaar communiceren om de klant van de klant (de eindgebruiker/ fabrikant) makkelijk te kunnen helpen met zijn uitdagingen als het om automatisering gaat.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago