Categories: Actueel

Slimme wasbak en sociale stekkerdoos

Tijdens het mastervak ‘Interactive Technology Design’ (ITD) van de Delftse faculteit Industrieel Ontwerpen bouwden studenten aan de hand van zes onderwerpen concrete prototypes van producten. Een van de resultaten is de slimme wasbak ‘Tappy’, die de gebruiker met interactieve technologie stuurt in het gebruik. Coördinator van het vak ITD Aadjan van der Helm vertelt:  "dit concept demonstreert hoe materiaalgebruik, internetconnectie en slimme producten mensen bewust kunnen maken van hun consumptiegedrag".  

De sociale stekkerdoos, ontworpen door een ander groepje studenten dient hetzelfde doel. "Deze stekkerdoos voor flexwerkplekken,  maakt van het gebruik van stroom een sociaal proces en geeft de gebruiker feedback. Daardoor worden mensen zich meer bewust van het feit dat ze stroom verbruiken en in welke mate", legt van der Helm uit.

Dementie

Betekenis geven aan productontwerp, door de gebruiker en de gebruikssituatie centraal te stellen, is het belangrijkste doel van dit vak. Opdrachten kwamen zowel uit de wetenschap als uit het bedrijfsleven. Van der Helm: "In het kader van een designwedstrijd van Microsoft is door de studenten een interactief belevingsobject gemaakt voor mensen met dementie. Zij raken geprikkeld door een interactief raam, dat door middel van beweging en licht zorgt dat deze patiënten meer bewegen en contact maken met de buitenwereld."

Warmtestoel

Philips vroeg de studenten een interactief ontwerp te maken dat  chronisch zieken ondersteunt. Dit leidde onder andere tot het ontwerp van een stoel met warmte-elementen, die comfortabele passende warmte creëert. Dit helpt bijvoorbeeld  mensen met reuma om de pijn in hun gewrichten te verzachten.

Emotie

Ook emotie in het ontwerpproces kreeg aandacht van de studenten. Lichttegels kunnen gebruikers bijvoorbeeld een gevoel van zelfverzekerdheid geven. Met het lopen over dergelijke tegels kunnen gevoelens als vertrouwen, moed en trots worden ervaren. ‘Het is belangrijk om ontwerpers op deze manier te inspireren over hoe emoties uitgebeeld kunnen worden in productgedrag. Verschillende getoonde  productontwerpen maken de gelaagdheid van die emoties ervaarbaar", aldus van der Helm.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

17 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

19 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

19 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

19 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

20 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago