Categories: Actueel

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

 Wie afgelopen weekend naar het toilet ging bij Rabobanks eetcafé ‘Brasserie 2050′, kreeg op weg naar buiten een voedingssuggestie mee die past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte. Dat is mogelijk doordat de wc gezondheidsaspecten mat. Urine, hartslag- en bloeddrukveranderingen bieden inzicht in je voedingsgewoontes en je gezondheid. Ga je op de wc zitten en meet de sensor in de bril een hoge hartslag? Wellicht kunnen meer vezels en vocht helpen. Moet je nogal persen? Dan schiet je bloeddruk omhoog en weet de bril dat je wel wat extra vocht kunt gebruiken. Ook houdt de bril de hartslagvariatie bij (de tijd tussen twee hartslagen). Een ionensensor meet intussen de geleiding van je urine en geeft aan dat je wellicht meer vocht binnen moet krijgen. Ook de temperatuur en zoutconcentratie worden gemeten.

Zeewierkaviaar, een hybride steak of Karma Shoarma van knolselderij

Ook het eten dat je vervolgens kon halen, was bedoeld als voorproefje op de toekomst. "Rond 2050 zijn we met 10 miljard mensen op de wereld. Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag", zegt Tom van Kuyk, manager brand experience & partnerships bij de Rabobank. "Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren. Met Brasserie 2050 laten we zien maar vooral proeven hoe dat kan – waarbij duurzaamheid en toekomstbestendigheid het uitgangspunt zijn geweest. Dit zie je niet alleen in de gerechten en verhalen terug, maar ook in het gebouw zelf. Dat is volledig demontabel en herbruikbaar. Brasserie 2050 is voorzien van een vertical farm, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en het gft-afval wordt gecomposteerd. Ook passen we nauwkeurige CO2-metingen toe die de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten in kaart brengen. Om de CO2-impact te verminderen werken we vooral met lokale producten en producenten. Daardoor wordt de keten bovendien korter en transparanter."

De Smart Toilets worden ontwikkeld door imec Nederland. De prototypes op Lowlands 2019 zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen Rabobank, The Food Line-up, MOJO en imec Nederland. Het concept van Brasserie 2050 is in samenwerking met MOJO, The Food Line-up, Overtreders W en Start Making Sense ontwikkeld. Brasserie 2050 is dit hele jaar op evenementen te vinden, zodat zoveel mogelijk mensen een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen nemen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago