Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht in je gezondheid te krijgen. En dankzij imec Nederland is de technologie in prototype voorhanden. Bezoekers van Lowlands hebben de Smart Toilets als eerste getest.
Wie afgelopen weekend naar het toilet ging bij Rabobanks eetcafé ‘Brasserie 2050′, kreeg op weg naar buiten een voedingssuggestie mee die past bij een gebalanceerde voedingsbehoefte. Dat is mogelijk doordat de wc gezondheidsaspecten mat. Urine, hartslag- en bloeddrukveranderingen bieden inzicht in je voedingsgewoontes en je gezondheid. Ga je op de wc zitten en meet de sensor in de bril een hoge hartslag? Wellicht kunnen meer vezels en vocht helpen. Moet je nogal persen? Dan schiet je bloeddruk omhoog en weet de bril dat je wel wat extra vocht kunt gebruiken. Ook houdt de bril de hartslagvariatie bij (de tijd tussen twee hartslagen). Een ionensensor meet intussen de geleiding van je urine en geeft aan dat je wellicht meer vocht binnen moet krijgen. Ook de temperatuur en zoutconcentratie worden gemeten.
Zeewierkaviaar, een hybride steak of Karma Shoarma van knolselderij
Ook het eten dat je vervolgens kon halen, was bedoeld als voorproefje op de toekomst. "Rond 2050 zijn we met 10 miljard mensen op de wereld. Om de wereldbevolkingsgroei bij te benen, moet de voedselproductie met zo’n 60% omhoog en de ecologische impact ervan met 50% omlaag", zegt Tom van Kuyk, manager brand experience & partnerships bij de Rabobank. "Het is noodzakelijk dat we anders gaan eten, verbouwen én produceren. Met Brasserie 2050 laten we zien maar vooral proeven hoe dat kan – waarbij duurzaamheid en toekomstbestendigheid het uitgangspunt zijn geweest. Dit zie je niet alleen in de gerechten en verhalen terug, maar ook in het gebouw zelf. Dat is volledig demontabel en herbruikbaar. Brasserie 2050 is voorzien van een vertical farm, de tafels zijn gemaakt van gerecycled plastic en het gft-afval wordt gecomposteerd. Ook passen we nauwkeurige CO2-metingen toe die de klimaatimpact ten opzichte van traditionele brasseriegerechten in kaart brengen. Om de CO2-impact te verminderen werken we vooral met lokale producten en producenten. Daardoor wordt de keten bovendien korter en transparanter."
De Smart Toilets worden ontwikkeld door imec Nederland. De prototypes op Lowlands 2019 zijn tot stand gekomen in een samenwerking tussen Rabobank, The Food Line-up, MOJO en imec Nederland. Het concept van Brasserie 2050 is in samenwerking met MOJO, The Food Line-up, Overtreders W en Start Making Sense ontwikkeld. Brasserie 2050 is dit hele jaar op evenementen te vinden, zodat zoveel mogelijk mensen een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen nemen.