Categories: Actueel

Robots zetten operatiekamer op z’n kop

Normaal gesproken staan chirurgische teams dicht op elkaar gepakt om de patiënt heen. Lang niet alle communicatie is verbaal; als een team langer samenwerkt, zijn knikjes en oogbewegingen vaak voldoende. Bovendien kan de ene medewerker vaak direct zien en voelen hoeveel kracht de ander zet.

Zijn er operatierobots in het spel, dan bevindt de chirurg zich in een apart kamertje – of zelfs aan de andere kant van de wereld – en de andere teamleden zijn door de kamer verspreid. Alle wensen en opdrachten moeten in duidelijke bewoordingen kenbaar worden gemaakt. Ook het gevoel voor wat de ander doet, is weg. "Are you pushing already?" "Yes, I’m pushing to the right."

Sommige stafleden hebben voorts minder te doen en gaan kletsen, wat de anderen kan afleiden. Dat doen ze niet als ze rond de operatietafel staan.

De onderzoekers bemerkten eveneens verschillen in het gedrag na de operatie. In de traditionele setting gaan de groepsleden direct na de operatie huns weegs. Zijn er bots bij, dan gaat het team nog even nabespreken en grappen maken, schijnbaar om het gemiste contact in te halen.

De studie vertelt niet of er meer of minder fouten werden gemaakt, noch of de teams na verloop van tijd aan de nieuwe werkwijze gewend raakten. Wel is duidelijk dat de impact iets is om rekening mee te houden.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

2 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

2 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

3 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

3 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

3 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

3 dagen ago